Bancile, mai bogate cu 2 miliarde de lei
Bancile s-au trezit mai bogate cu 2 miliarde de lei, odata cu intrarea in vigoare a deciziei BNR de reducere cu 2% a rezervelor minime in lei.
Asta inseamna ca se vor tine mai putini bani in seiful Bancii Nationale si vor avea mai multi pentru credite.
Primul efect va fi scaderea dobanzilor pe piata interbancara, in functie de care se calculeaza si dobanzile pentru multe credite in lei deja acordate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sa nu uitam ca luna trecuta acestea au sarit de 50%. Acum au scazut sub 17 %, dar cele doua miliarde ar putea sa le "impinga" spre 10-12%.
Rezerva minima pe care bancile sunt obligate sa o tina in seifurile BNR scade de la 20 la 18% din totalul depozitelor
Pentru ca vor avea mai multi bani la dispozitie, bancile vor reduce dobanzile - intai pe piata bancara si apoi la credite.
De altfel si Banca Nationala le recomanda bancilor sa atraga mai multi bani, pentru ca pana acum au dat mai multe credite decat au adunat din depozite.
Bancile comerciale au cerut Bancii Nationale sa continue reducerea Rezervei Minime la lei dar mai ales la valuta, unde rezerva minima este de 40%. Solicitarea a fost facuta la intalnirea dintre bancheri, reprezentantii Bancii Nationale si ai Ministerului de Finante, unde s-a discutat planul anticriza si reluarea creditarii in econonomie.