Anunt bomba! Fiscul a pus sechestru pe Rompetrol
UPDATE: ANAF a pus sechestru pe bunurile companiei Rompetrol Rafinare, mai exact pe cele ale fostului combinat Petromidia. Este vorba de terenuri, instalatii si actiuni detinute de companie la filialele sale. Vezi in text opinia Rompetrol.
Agentia Nationala Fiscala a pus sechestru pe bunurile Rafinariei in contul obligatiunilor in valoare de 800 de milioane de dolari pe care actualul proprietar, compania kazaha Kaz Munai Gaz, ar trebui sa le rascumpere in acest an.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Obligatiunile au fost emise conform unei legi speciale in 2003, si reprezinta valoarea datoriilor pe care Petromidia le acumulase inainte de privatizare. Acum cei de la KazMunaiGaz nu vor sa plateasca, si ii ofera statului posibilitatea de a le converti in actiuni. Mai exact, statul sa redevina actionar la compania petroliera.
Statul doreste insa banii gheata, de care bugetul are nevoie Deocamdata este greu de spus care va fi deznodamantul, si aproape sigur cele doua parti se vor confrunta in justitie.
"Grupul Rompetrol a luat act cu surprindere, in data de 10 septembrie, de decizia emisa de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin care s-a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare precum si asupra participatiilor in filialele sale.", se arata intr-un comunicat al companiei, remis, duminica, agentiei Mediafax.
Rompetrol considera ca "sechestrul este o interdictie de a instraina activele vizate". Mai mult, "Rompetrol nu intentioneaza bineinteles sa instraineze aceste active: in perioada 2007-2010, programul de investitii in Grupul Rompetrol se ridica la peste un miliard dolari, pe baza finantarii a nu mai putin de 1.8 miliarde dolari acordate in aceeasi perioada de actionarul majoritar KazMunayGas. Actiunea ANAF nu afecteaza operatiunile Rompetrol Rafinare, dar creeaza un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare si Grupul Rompetrol", arata compania.
In opinia Rompetrol, decizia ANAF "ignora prevederi legale si contractuale ai caror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recenta dintr-o serie de actiuni ale unor autoritati publice avand ca subiect obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare".