Ion Iliescu, invitat la "Dupa 20 de ani". Vezi intreaga emisiune


Ultimul update: Miercuri 21 Octombrie 2015 17:33
Data publicarii: Miercuri 15 Decembrie 2010 00:00
Categorie: Dupa 20 de ani

Invitatul ultimei editii din acest an al emisiunii “Dupa 20 de ani” difuzata de Pro Tv pe 19 decembrie incepand cu ora 10:00, a fost Ion Iliescu.

 

 

Fostul presedinte al Romaniei a raspuns intrebarilor moderatorului emisiunii, Cristian Leonte si ale jurnalistilor Claudiu Pandaru, redactor-sef  al cotidianului Gandul si Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarul Financiar referitoare la situatia politica actuala, dar si la evenimentele din decembrie 1989.

“Azi nu mai avem dialog politic”, afirma fostul presedinte, care crede ca principalul vinovat pentru aceasta situatie este Traian Basescu.Totodata, Ion Iliescu observa si o “degradare a climatului politic si a managementului societatii romanesti”, insa afirma ca “toti suntem copartasi la ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani”.

Pentru situatia politica actuala, fostul presedinte il acuza tot pe Traian Basescu, pe care il numeste “principalul factor disturbator” in relatia dintre diverse institutii ale statului. Cat priveste sansele ca o eventuala motiune de cenzura sa fie votata, Ion Iliescu este foarte clar: “Nu va faceti griji! Pana in primavara, nici o motiune nu va trece!”. De asemenea, fostul presedinte mai spune ca, desi un referendum pentru demiterea sefului statului ar avea acum succes, nu i-ar sfatui pe Victor Ponta si Crin Antonescu sa initieze suspendarea.

“Dupa Basescu, presedintele ar putea fi ales de Parlament”, crede Ion Iliescu. Pentru alegerile prezidentiale din 2014, fostul presedinte nu ii recomanda lui Victor Ponta sa candideze, pentru ca i se pare ca este “prea devreme”.

“Nu eu am fost inventatorul Revolutiei romane”, a spus Ion Iliescu referindu-se la evenimentele de acum mai bine de 20 de ani. Fostul presedinte a calificat drept “facatura ordinara” documentul prin care se spunea ca el ar fi vrut sa comute pedeapsa sotilor Ceausescu in inchisoare pe viata.

“In ultimii 20 de ani am avut sansa de a trai doua evenimente importante: disparitia comunismului si criza de final de sistem a capitalismului”, spune fostul presedinte, care considera ca structura ideala ar fi una care sa imprumute elemente din ambele sisteme.

A vrut Iliescu sa opreasca executia Ceausestilor?
Iliescu, nervos: Romanii nu stiu sa-si cinsteasca propria revolutie!
Iliescu acuza: Documentul prezentat de Teodor Maries e un
VIDEO PROTVPLUS.RO