Trei zile înainte și după orice intervenție stomatologică, nu fumați. Este recomandarea medicilor dentiști

Ultima actualizare: 13-10-2021 10:24

Trei zile înainte și după orice intervenție stomatologică, nu fumați. Este recomandarea medicilor dentiști. În caz contrar, leziunile se vindecă extrem de greu și cu riscuri. 

Prin țigară, sistemul imunitar pierde lupta din cavitatea orală. Pe această mucoasă locuiesc peste 500 de tipuri diferite de bacterii, care au nevoie de echilibru. Fumatul va determina speciile agresive să prospere.

Petronela Luca, medic dentist: "Sitemul imunitar al fumătorilor este afectat prin reducerea numărului de celule care luptă împotriva infecțiilor, organismul rămânând fără apărare."

Așa apare boala parodontală. La început, o inflamație. Gingia devine mai roșie. Apoi, pe lângă dinți, se formează pungi cu bacterii dăunătoare. În lipsa tratamentului, bacteriile își continuă drumul spre rădăcina dentară. Odată ajunse aici, apare mobilitate dentară, urmată de pierderea dinților. 

Fumatul încălzește excesiv țesuturile
 

Petronela Luca, medic dentist: "Fumând frecvent, saliva nu mai poate să își facă protecția dintelui, remineralizându-l."

Așa apar carii. De trei ori mai frecvent decât în cazul nefumatorilor, iar după o intervenție stomatologică, vindecarea este precară.

Petronela Luca, medic dentist:
"Îi ajutăm să reducă numarul de țigări în perioada post chirurgicală, iar primele trei zile după intervenție, să folosească plasturi cu nicotină.

Program național anti-fumat în România
 

Avem program național anti-fumat. Terapia începe cu ajutor psihologic. Dependența fizică de nicotină se tratează cu medicamente, recomandate de medicul pneumolog. Chiar dacă, aparent, nu aveți nicio boală, fumul de țigară produce modificări în ramificațiile arborelui respirator.

Magdalena Ciobanu, medic primar penumolog: "Dacă vreți, bronhiile arată precum șosele noastre pline de gropi, adică sunt adâncituri în care se acumulează mucus și persoana respectivă e predispusă să facă mai des infecții repiratorii."

Cu alte cuvinte, un fumător va face infecții respiratorii mai des. Este un prim simptom că fumatul a determinat modificări în interiorul organismului și că sistemul imunitar nu va reacționa promt la o agresiune.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO