Murături în sare sau în oțet. Cum luăm doza necesară de vitamina C pe timpul iernii
Dacă vreți rezistență crescută la boli și aport de vitamina C pe timpul iernii, murăturile sunt soluția.
Cum luăm doza necesară de vitamina C pe timpul iernii din alimente? Cea mai mare cantitate o găsim în murături conservate în sare. De aceea, toamna este momentul ideal în care să ne facem rezerve de murături asortate.
Alături de vitamina C vin miliarde de bacterii bune, probiotice. Explicații la Doctor de bine.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Ce înseamnă fermentație? Transformarea biochimică naturală a unui aliment sub acțiunea mucegaiurilor, drojdiilor sau bacteriilor.
Există trei tipuri de fermentație:
-fermentația alcoolică prin care zahărul se transformă în alcool - este valabilă pentru vin și bere.
-fermentația acetică prin care alcoolul se transformă în acid acetic - are loc în prezența aerului și e valabilă pentru murăturile în oțet.
-fermentația lactică prin care glucidele din legume sau lapte se transformă în acid lactic - se face în absența aerului și e valabilă pentru brânzeturi și murături în saramură.
Fără bacteriile din mâncare nu putem avea un echilibru bacterian la nivel intestinal, deci nu putem fi sănătoși. Câtă vreme avem în organism de 10 ori mai multe bacterii decât celule, adică două kilograme de bacterii pentru un individ de 60 de kilograme, e obligatoriu să fim preocupați de starea lor de bine. Asta înseamnă să consumăm produse probiotice, cu fermenți vii care completează și diversifică coloniile de bacterii benefice din intestin.
Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de probiotice. Ideal e să fie în saramură, care are la bază fermentația lactică, spre deosebire de cele în oțet, cu fermentație acetică.
Castraveți, gogonele, conopidă, ceapă, morcovi, ridichi, sfeclă și chiar pepeni, mere sau gutui, toate legumele și fructele pot fi transformate în murături.
Legumele lacto-fermentate sunt benefice pentru sănătate datorită enzimelor, vitaminelor și mineralelor care apar în mod natural în urma fermentației. Odată cu fermentația, în alimentul respectiv se dezvoltă un întreg ecosistem microbian (bacterii lactice și acide, drojdii etc.)
Se poate ajunge de la un milion până la un miliard de microorganisme per gram de legume fermentate. Haideți să redescoperim beneficiile alimentelor fermentate. Dacă vreți rezistență crescută la boli și aport de vitamina C pe timpul iernii, murăturile sunt soluția.