Igiena orală zilnică nu este suficientă pentru sănătatea orală. Cât de des trebuie să mergem la stomatolog
Igiena orală, facută acasă, nu este suficientă, deoarece tartrul, principala cauză a bolii parondontale, nu poate fi îndepărtat.
Care e totuși metoda de a scăpa de el, neinvaziv, aflăm în Doctor de bine.
Câteva sute de specii de bacterii găsim în cavitatea orală. În mod normal, dacă nu le destabilizați zilnic prin periaj dentar, vor forma un așa-numit biofilm și vor începe să comunice biochimic, adică vor deveni extrem de agresive.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ce este biofilmul?
Dr. Dragoș Popescu, medic chirurgie parodontală: „Este o matrice cu bacterii invizibilă cu ochiul liber. Se colorează placa cu un marker astfel încât când curățam acest biofilm trebuie să vedem ce curățăm. E vorba de un gel care se colorează în albastru”.
Bacterii agresive însă, nu se găsesc doar pe suprafața vizibila a dinților, ci și sub gingie. În prezent există o metodă de igienă profesională, mai puțin agresivă decât așa numitul chiuretaj subgingival.
Dr. Dragoș Popescu, medic chirurgie parodontală: „Există un aparat care curăță biofilmul indicat de marker și vrem să curățăm și spațiul dentar care e acoperit puțin de gingie. Este un intrument care are un aparat gradat în milimetri și noi intrăm între gingie și dinte, în zona unde nu am putea să ne curățăm. Acest plastic aruncă granule care curăță zona inaccesibilă periajului dentar”.
Granulele, care sablează zona, sunt fabricate din sodiu. Această metodă de igienă profesională este recomandată și dacă aveți implanturi dentare. Complementara ei este igiena cu ajutorul laserului.
Dr. Dragoș Popescu, medic chirurgie parodontală: „Laserul este folosit pentru sterilizarea pungilor parondontale. Este o fibră optică subțire, pe care o introduceți în spațiul dintre gingie și dinte și sterilizăm zona. Se produce combustia bacteriilor”.
Igiena profesională se face la fiecare șase luni. Aceasta, ca să reduceți la minimum riscul bolii parondontale. Dacă luați medicația cronică, câteva tipuri de medicamente favorizează boala parodontală. Așadar, grija pentru igiena orală ar trebuie să fie mai mare.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: „Antiinflamatoare nestroidienem, beta blocante de calciu, frecvente în cadrul bolilor cardiace, anti-epileptice, pot favoriza delanșarea bolii parondontale. Dezvoltă un teren favorabil bolii parondontale. Astfe încât bacteriie respective să atace. Bacterii avem cu toții, doar că pe unii îi atacă și pe alții nu”.