Ce înseamnă acizii grași trans toxici pe care i-a reglementat Uniunea Europeană
O friptură o consumăm, în primul rând, pentru proteine așa numite complete, fără de care nu putem să trăim, dar și pentru fierul hemic, singurul pe care îl folosim în mod eficient.
Între fibrele musculare, însă, găsim grăsime, așa numită saturată, stabilă la gătit. Din acest motiv, și când prăjim alte alimente, e indicat acest tip de grăsime.
Se numesc grăsimi saturate și sunt stabile la temperatură. Le găsim în slănina de porc, în seu de vită și sunt utile pentru prăjirea altor alimente, deoarece, prin prăjire, nu dezvoltă cantități mari de acizi grași trans, cei mai periculoși. Ne explică expertul în chimie alimentară, Cristina Todașcă.
Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Dacă mâncăm cartofi prăjiți din când în când, nu în fiecare zi, nu vor fi astfel de probleme. La fel, cu toate produsele care sunt expuse la fenomene de prăjire. Riscul pentru sănătate apare când aducem în organism permanent cantități semnificative de acizi grași trans”.
Acizii grași trans sau grăsimile trans sunt toxice. Din 2019 există reglementări ale Uniunii Europene care impun ca în produsele alimentare etichetate, acizii grași trans să nu depășească două grame la 100 de grame de grăsime. Și prin prăjirea făcută acasă apar acizi grași trans. Sunt toxici și participă la formarea aterosclerozei în vasele de sânge. De aceea, alimentele prăjite ar trebui înlocuite cu cele coapte, fără ulei adăugat, iar dacă prăjiți, folosiți grăsime de origine animală în locul uleiului.
Ce înseamnă acizi grași trans toxici pe care i-a reglementat Uniunea Europeană.
Andreea Groza: „Natura funcționează cu un consum minim de energie. Organismul uman funcționează cu un consum minim de energie. Orice fenomen chimic - prăjirea - face parte din această categorie, trebuie să se petreacă cu un consum minim de energie. De aceea apar grăsimile trans”.
Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Transformarea este făcută în semnul obținerii unui produs cu energie mai joasă, consum minim de energie. Un acid gras trans are o energie mai scăzută, e o transformare într-o formă mai stabilă”.
Grăsimile trans periculoase apar când alimentele prăjite în ulei încep să se răcească. O porție de alimente prăjite din când în când, recomandat în grăsime de origine animală, putem să ne adaptăm la cantități mici, dar nu la consum regulat.