Expunerea fără frică la mediul natural, în primii ani de viață, devine o pavăză în fața alergiilor și a bolilor auto-imune.

Se numește „teoria igienei” și ne-a arătat că ambele tipuri de afecțiuni au aceeași cauză.

Copilăria

Acum 30 de ani a apărut „teoria igienei”, care ne spunea că un copil nu trebuie ținut perfect curat, ci expus mediului natural, la care suntem adaptați. Suntem adaptați, însă zonelor rurale, nu orașului. Haideți să facem demonstrația.

Paraziții intestinali. Am evoluat alături de ei.

Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: Îl protejează de bolile alergice, dar și de bolile auto-imune, pentru că, deși par două direcții diferite, au cauze comune. Se pare că au un rol protector acești paraziți, iar pericolul asupra sănătății nu e mare. Pe vremuri, toți copii aveau ascarizi.

Adică limbrici. Paraziții intestinali conțin proteine asemănatoare cu cele din arahide. Se știe clar că cei expuși la paraziții intestinali în copilărie nu vor dezvolta alergie la arahide.

Hepatita A. 99% din cazuri sunt ușoare, unele sublinice. Adică nu știți că sunteți infectați. Boala este auto-limitată, organismul reușește să elimine virsul. Dacă ați făcut hepatita A, scade din nou riscul de a suferi de alergii ori boli auto-imune. Nu ne speriem de boală, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne luăm toate măsurile de igienă.

Dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase:Căpșunile, că este sezonul lor, pepenii și salata verde, cresc pe pâmânt și ar putea fi contaminate. Ne referim la pământ contaminat cu fecale sau cu urina unui om bolnav. Exact. Și A și E, aceste hepatite se pot transmite pe cale digestivă.

Hepatita A nu e doar boala mâinilor murdare. Dacă mâncați legume ori fructe care au atins pământul și nu au fost spălate, virusul se poate transmite.

Infecțiile respiratorii ale copilăriei

Cu cât suntem mai mulți într-un oraș, cu atât zburdă în cantități mai mari virusurile cu transmitere respiratorie. Aglomerarea urbană crește riscul virozelor respiratorii, dar și poluarea asociată orașului. Cu alte cuvinte, un copil nu se îmbolnăvește din cauza că a transpirat după efort ori din cauza că a stat în curent. Totuși, răcelile comune antrenează sistemul imunitar al copilului în direcția corectă și copilul trebuie să treacă prin ele.

Când ne îngrijorăm?

Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog:Când avem mai multe viroze pe an la copil mai mult de 6, reținem, infecțiile virale la copii necesită evaluare pediatrică, apoi la imunolog și alergolog.

În Europa de vest a fost eradicată tuberculoza. De aceea, vaccinul BCG nu se mai face. În România, acest vaccin este primit de bebeluș din prima zi de viață, pentru că avem cazuri de turberculoza încă, și nu puține.

Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog:În țările în care se face BCG există o incidență mai scăzută a bolilor alergice și autoimune. S-a observat și această corelație. Vaccinul anti-tuberculoză, BCG, are un rol de stimulare a sistemului imunitar într-o direcție bună.

Și, acum, haideți să ne bucurăm de minute mici și deseori murdare, de fructe mâncate din copac, de plimbările la țară, de mediul natural la care suntem perfect adaptați și să ieșim cât mai des din oraș.