Anticorpii numiți imunoglobuline G exprimă toată experiența imunologică. Adică toți agenții infecțioși pe care i-ați întâlnit vreodată.

Sunt singurii transmiși de la mamă la bebeluş. Ce-i rămâne de făcut copilului aflăm la „Doctor de bine”.

Imunoglobulinele nu omoară agenții infecțioși. Sunt molecule de recunoaștere a agenților infecțioși. Îi marchează cu stegulețe pentru alte celule imunitare. Într-o infecție acută găsim cantități mari de imunoglubline M. Apoi, imunoglobuline G.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, doctor biologie la Facultatea de Biologie: „Imunglobulinele G sunt răspuns imun secundar, adică sintetizează la a doua întâlnire și următoarea cu același antigen.”

Adică cu același dușman. Imunoglobulinele G înseamă toată memoria imunologică a fiecărui om.

Sunt, de fapt, cea mai importantă moștenire. De aceea, mama le oferă fătului prin placentă. Părinților însă le rămân și alte lucruri de făcut țintit pentru sistemul imunitar al copilului.

Ce pot face părinții pentru a întări sistemul imunitar al copilului

Să fie expus mediului natural. Să perceapă din mediu informații chimice diverse. Pentru că în copilărie, sistemul imunitar se construiește. Mai vedem o cale importantă de construcție. Toate alimentele pe care le primește copilul determină și o reacție imună pe termen lung.

Dr. Iolanda Vivisenco, medic primar pediatru: „Sistemul imunitar e format din celule și anticorpi. Anticorpii sunt niște proteine. Ca să fac anticorpi, am nevoie de proteine. Lipsa proteinelor din alimentație înseamnă malnutriție. Are ca efect secundar neformarea de anticorpi. Imunitate slabă, infecții frecvente. Este una din consecințele malnutriției. Celulele imunitare sunt și ele construite din proteine. Fără proteine nu am cum să construiesc un sistem imunitar.”

Doar proteinele de calitate din hrană formează celulele imunitare. Proteine complete de calitate găsim în carne, ouă, brânzeturi. Este vital să nu lipsească din mesele unui copil.

Dietele vegetariene, decizia adulților

Dietele vegetariene sunt decizia adulților. Sunt periculoase pentru un copil. Oamenii au fost creați omnivori, adică pot și trebuie să mănânce din toate grupele alimentare - este vorba de produse de origine animală, cât și de produse de origine vegetală. Așa ne spune evoluția.

Vitamina B12, prezentă doar în carne, ouă, lactate intră în circulația sanguină. Așa se sintetizează așa numiții acizi nucleici, adică ADN și ARN. Sunt necesari tuturor celulelor umane, care se reînnoiesc. Tuturor celulelor prin care crește un copil.

CITEȘTE ȘI: Caz misterios la un liceu din SUA. Peste 100 de elevi au dezvoltat o formă rară de cancer la creier. Ce spun oficialii

Medicii i-au zis unei femei că suferă de stres, dar diagnosticul a fost greșit. După trei zile a urmat o tragedie