Totul despre tulburarea de personalitate borderline. Care este cea mai eficienta metoda de terapie
Deficiente in relatiile afective si excese de orice natura! Nu vorbim despre agitata perioada a tineretii. Ci despre caracateristicile unei tulburari severe de personalitate care nu poate fi insa catalogata drept boala psihica.
Deficiente in relatiile afective, sentiment dominant de manie si singuratate, impulsivitate. Toate aceste simptome fac parte din tabloul pacientilor BORDERLINE. Imposibil de integrat intr-un diagnostic psihiatric si de a avea sansa la o viata implinita.
Sunt oameni perceputi drept dezechilibrati de catre cei din jur, mai ales daca petrec mult timp impreuna. Cum puteti ajuta o astfel de persoana? Incercam sa raspundem la intrebare chiar acum!
BORDERLINE inseamna... la granita. In psihiatrie, termenul traduce o tulburare de personalitate care nu poate fi incadrata drept boala. Apare, de obicei, dupa o criza. Spre exemplu despartirea de o persoana draga.
Bogdana Bursuc: “Undeva am invatat ca nu ma pot baza pe celalalt. In momentul in care apare o parasire se reactiveaza toate gandurile astea despre mine, ca eu nu merit sa fiu iubit.”
Tulburarea se constata, in proportie de 75%, in randul reprezentantelor sexului feminin. Ce urmeaza dupa o criza, de orice natura?
Dr. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: “Caracteristica acestei tulburari de personalitate este existenta unui sentiment de vid interior, sentiment foarte greu de tolerat pt ei.”
In acest tablou intra schimbari radicale de sens ale... afectivitatii. Mai exact: azi iubesc o persoana, maine... imi este inamic.
Pe de alta parte, vidul interior, greu de suportat, este justificarea perfecta pentru consumul excesiv de alcool, tigari ori chiar droguri. Iar multi isi fac asa-numitii markeri fizici - isi taie parul sau se ranesc intentionat. Asa cred ei ca-si usureaza disconfortul.
Pentru cei din jur situatia este la limita imposibilului. Astfel de persoane refuza vehement sprijinul specializat.
Dr. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: “Ei cred ca reprezinta talonul normalitatii, iar ci din jurul lor care ii condamna sau ii privesc cu suspiciune ca fac parte din categoria anormalitatii psihice.”
Tulburarea apare predonderent in tinerete. Manifestarile, indiferent de stimuli, se diminua natural odata cu trecerea anilor. Delicatete din partea familiei este recomandarea premium a specialistilor. Doar asa cei afectati pot fi ghidati spre un specialist.
La nivel mondial, cea mai eficienta metoda de terapie in borderline este considerata psihanaliza, in defavoarea medicatiei. Din pacate, terapia nu este decontata de sistemele de asigurari.