Studiu: Fumatul afecteaza toate organele corpului. Afectiunile grave pe care le poate cauza
Fumatul afecteaza toate organele corpului, putand sa cauzeze, pe langa cancer pulmonar, numeroase afectiuni grave, a avertizat vineri, intr-un raport, seful interimar al directiei pentru sanatate publica din Statele Unite.
"La jumatate de secol dupa publicarea primului raport (...), care a stabilit pentru prima oara o legatura intre tigari si cancerul pulmonar, lista deja lunga a maladiilor provocate de tutun si fumatul pasiv continua sa creasca", a subliniat medicul Boris Lushniak, seful interimar al directiei pentru sanatate publica din SUA, potrivit Mediafax.
"Acest nou raport arata faptul ca fumatul provoaca, de asemenea, degenerescenta maculara asociata cu varsta, diabet, cancer de ficat, complicatii in cazul persoanelor bolnave de cancer si a celor care s-au vindecat, precum si tuberculoza, disfunctii erectile, buza-de-iepure la nou-nascuti, sarcini extrauterine, artrita, inflamatii si dereglari ale sistemului imunitar", a precizat Boris Lushniak.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In afara de aceasta, "fumatul pasiv este asociat cu un risc crescut de accident cerebral vascular", a adaugat Boris Lushniak, care a sublinat ca fumatul constituie principala cauza de mortalitate evitabila in Statele Unite.
Dupa publicarea primului raport al sefului directiei pentru sanatate publica, pe 11 ianuarie 1964, care avertiza impotriva pericolelor fumatului, peste 20 de milioane de americani au murit din cauza fumatului, dintre care aproximativ 2,5 milioane din cauza cancerului pulmonar si a bolilor cardiovasculare provocate de fumatul pasiv, se arata in noul raport, prezentat la Casa Alba.
Pe langa aceste decese, 100.000 de bebelusi au fost victime ale sindromului mortii subite si ale complicatiilor asociate cu nasterea prematura, unul dintre principalele riscuri ale femeilor insarcinate care fumeaza.
Raportul din ianuarie 1964 a marcat debutul unei campanii sustinute impotriva fumatului, care a permis salvarea a 5,7 milioane de vieti. In pofida progreselor spectaculoase - in prezent, 18% dintre americani fumeaza, fata de 42% in 1964 - 443.000 de americani mor in fiecare an din cauza unei boli asociate fumatului.
La nivel global, 5,7 milioane de persoane isi pierd, anual, viata din cauza fumatului.
CITESTE SI: