Racelile banale pot anunta o pneumonie. Semnele la care trebuie sa fiti atenti, mai ales in cazul copiilor
Nu tratati racelile cu antibiotice si fiti atenti cum se manifesta orice boala infectioasa respiratorie. Asta pentru a-i putea descrie exact medicului simptomele, mai ales in cazul celor mici.
Aveti semnele unei raceli? Uneori, acestea pot anunta o pneumonie. Exista insa si cazuri de asa-numita pneumonie silentioasa, o forma de boala care evolueaza fara simptome. Iata la ce trebuie sa fiti atenti, mai ales in cazul celor mici.
Medicii infectionisti confirma: anul acesta, cele mai multe pneumonii, boli inflamatorii care afecteaza plamanii, au fost cauzate de MICOPLASME, bacterii care se transmit extrem de rapid, pe cale respiratorie. Daca simtomele unei banale raceli treneaza, nu intirziati sa mergeti la control.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Destul de frecvente sunt si asa-numitele pneumonii silentioase.
Conf. dr. Monica Luminos, sef sectie pediatrie: "Silentios se refera la examenul clinic cand pui un stetoscop si nu auzi nimic. In general, daca se vorbeste de pneumonii silentioase, atunci 99% sunt pneumonii virale si pot fi evidentialte numai radiologic."
Inca un motiv sa nu ignorati o raceala trenanta. Si, spun specialistii, evitati automedicatia cu antibiotice. Spre exemplu, daca pneumonia este virala, nu poate fi tratata cu astfel de medicamente.
In privinta celor mici aflati in colectivitati, pericolul este sa ia un alt virus cu transmitere respiratorie, in timp ce duc pe picioare infectia.
Conf. dr. Monica Luminos, sef sectie pediatrie: "Ceea ce inseamna ca sistemul imunitar e suprasolicitat dupa prima infectie virala, dupa a doua infectie virala, dupa a 3 infectie virala si e recomandat pe cat posibil sa se vaccineze acolo unde e posibil sau sa incerce cumva izolarea."
Izolarea este, fara dubii, una dintre cel mai bune metode terapeutice. Atentie mare si la manifestarile infectiilor respiratorii, la copii.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Poate sa imi faca asa numitele crize de crize de wheezing, adica un fel de haraiala pe care o are un copil cand face o boala respiratorie. Zgomotul acesta se poate repeta".
Daca observati un astfel de episod, anuntati medicului. Spuneti-i si daca cel mic a facut vreodata asa-numita dermatita atopica, afectiune determinata de uscarea excesiva a pielii.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Daca am astm in familia respectiva, mama copilului, bunica copilului, tatal copilului are toate sansele sa fie in categoria copiilor cu astm bronsic."
Pneumoniile repetate, ca de altfel orice alta infectie respiratorie repetata, pot sa mascheze cea mai frecventa boala cronica a copilariei: astmul bronsic.