Prezervativul nu este eficient doar impotriva HIV, hepatita B sau C. De ce trebuie sa te feresti de infectiile genitale
Prezervativul fereste inclusiv de infectiile genitale care pot avea impact asupra fertilitatii, dar si de asa-numita "poluare sexuala".
Infectiile genitale netratate, contractate de obicei la debutul vietii sexuale, pot provoca, ulterior, infertilitate.
"Aceasta e nefericirea cu anumite boli cu transmitere sexuala, ca nu sunt simptomatice, nefiind simptomatice, nici nu vor fi tratate la timp, pentru ca nu au cum", spune dr. Dorina Codreanu, medic primar ginecolog.
Mai mult, tineti cont ca orice infectie cu trasmitere genitala implica tratamentul corect si complet, recomandat de medic, al ambilor parteneri. Aceasta chiar daca, in cazul barbatilor spre exemplu, infectiile pot sa nu aiba simptome.
"Este purtator sanatos si putem sa reinfectam, sa reinfecteze femeia la un contact ulterior, daca nu e tratat", explica dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.
Prezervativul este unica metoda de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Si nu vorbim doar despre HIV sau despre virusii care provoaca hepatita B sau C. In plus, va fereste de asa-numita "poluare sexuala".
"Raportul cu mai multi parteneri in timpul tineretii duce la poluare microbiana cu o flora polimorfa si astfel ajungem mai frecvent la infectii la nivelul trompelor, care se pot infunda si cand isi doreste un copil, doamna sa nu mai obtina sarcina pe cale naturala", arata dr. Ruxandra Dumitrescu.
De ce este atat de important ca trompele uterine sa fie in stare perfecta pentru toata perioada fertila a femeii? Sa ne imaginam cum apare viata! Ovulul pleaca din ovar si ajunge in trompa uterina. Este locul unde se intalneste cu spermatozoizii si astfel se naste embrionul. Acesta calatoreste prin trompa uterina timp de 3 zile si, abia apoi, se implanteaza in uter. "Si atunci trompele uterine trebuie sa fie libere, astfel incat embrionul sa poata ajunge in cavitatea uterina", arata dr. Dorina Codreanu.
Daca trompele uterine sunt blocate, o sarcina, la momentul in care v-o doriti, poate sa apara doar prin fertilizare in vitro. Este vorba, insa, despre proceduri care presupun costuri mari si care nu sunt decontate de Casa de Asigurari.
Sursa: Pro TV
Etichete: prezervative, fertilitate, boli cu transmitere sexuala,
Dată publicare:
27-07-2014 09:01