Pericolul din batoanele de slabit. Ce spun medicii despre aceasta metoda de pierdere in greutate
Batoanele de slabit tenteaza multe persoane care vor sa-si modeleze silueta. Se consuma rapid si deseori sunt preferate unui meniu care necesita preparare.
Contin insa fibre insolubile, care scot nutrientii din organism si nu reprezinta, sub nicio forma, un mecanism miraculous prin care chiar puteti slabi.
10 kilograme intr-o luna, este ce ce va promit dietele care mizeaza pe asa numitele batoane de slabit. Vorbim despre alimente inalt procesate, care au intre 90 si maximum 200 de kilocalorii. Cat priveste continutul, vin la pachet cu 20 de grame de carbohidrati, fibre si, posibil, seminte.
”Daca mergem la sport, putem sa mincam un baton si o banana inainte de sport ca sa ne aducem un aport rapid de carbohidrati”, spune Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Combinatia mentine glucoza in sange in timpul activitatii fizice. Dar vorbim despre un desert. Nu poate sa inlocuiasca mesele principale.
Aceste preparate sunt sarace in vitamine, minerale, proteine si grasimi. Daca inlocuiti mesele principale cu un baton, lipsa nutrientilor poate insemna oboseala accentuata, ametelea, senzatie de lesin.
”Trebuie sa ne gandim ca fibrele aceleaa nu sunt o mana de tarate puse cu apa si presate, ci este vorba de un ameste de multe substante. Chiar daca ele nu sunt indulcite, toti excipientii vin cu un plus de calorii”, explica nutritionistul Cristina Balanescu.
Insa cele mai multe batoane au printre ingrediente fructoza si dextroza, care reprezinta un stimul pentru pancreas. In felul acesta, va veti confrunta rapid cu senzatia de foame, un impediment intr-o cura de slabire.
In plus, daca sunteti sedentari nu sunt recomandate pentru ca glucidele se transforma in kilograme suplimentare.
A treia promisiune pe care v-o fac se refera la continutul inalt in fibre in defavoarea grasimilor. Fibrele nu va hranesc, dar asigura un tranzit intestinal perfect. Insa fibrele pe care le puteti folosi optim se gasesc intr-o leguma, intr-un fruct, intr-o felie de paine integrala.
„Nu e bine sa exageram cu consumul de suplimente de fibre pentru ca foarte multe din aceste suplimente contin fibre care nu sunt solubile in apa, nici nu atrag apa, sunt fibre dure. Fibrele dure sunt foarte ieftine, sigur ca producatorii baga fibre pe care ei le cumpara cu tona si le vand cu gramul in aceste suplimente”, a afirmat Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.
Fibrele dure nu asigura tranzitul intestinal perfect la care, probabil, visati.
„Ca mod de slabit rational si pe termen lung asa cum vrea sa fie orice dieta sunt contraindicate”, spune medicul endocrinolog Antonela Burlacu.
De ce sa nu luati in considerare promisiunile de pierderi masive in greutate?
Sa intelegem cum va ingrasati. La metabolismul bazal cu care v-ati nascut, mai exact cat consumati ca sa respirati, nu va adaptati alimentatia. Dietele fanteziste, care va propun pierderi mari in greutate, nu fac decat sa incetinesca rata metabolica care va este scrisa in gene, deci sa nu va slabeasca.
Din toate aceste motive, o pierdere in greutate se face cu ajutorul unui medic.