Oamenii de stiinta americani au descoperit secretul din spatele imbatranirii sanilor

Dată publicare: 21-10-2013 15:47
Dată actualizare: 24-10-2013 06:52


sani

Lasarea prematura a sanilor, care afecteaza milioane de femei la nivel mondial, este un proces natural care este legat de imbatranirea prematura a testului, sustin oamenii de stiinta americani.

Cercetatorii de la Universitatea California, din Los Angeles, au descoperit ca anumite parti ale corpului, cum ar fi sanii, imbatranesc mai repede decat restul trupului, potrivit Daily Mail.

Oamenii de stiinta vorbesc despre existenta unui ceas biologic ascuns in genomii nostri, care ofera mai multe informatii privind procesul de imbatranire si cum poate fi acesta incetinit.

Steve Horvath, profesor in genetica umana, a creat un ceas biologic pentru a determina ce cauzeaza accelerarea sau incetinirea procesului de imbatranire.

In incercarea sa, Horvath s-a concentrat pe metilare, un proces chimic care are loc natural si care modifica ADN-ul.

Acesta a studiat cum varsta afecteaza nivelul de metilare a ADN-ului, inca dinainte de nastere si pana la 101 ani.

Mai departe, Steve Horvath a testat cat de eficient este ceasul sau biologic in comparatie cu varsta cronologica a tesutului.

Profesorul a descoperit ca tesutul mamar la o femeie sanatoasa imbatraneste mai repede decat restul corpului, cu circa trei ani.

De cealalalta parte, tesutul mamar afectat de cancer este cu circa 36 de ani mai batran decat restul corpului.

In principiu, descoperirea sugereaza ca oamenii de stiinta ar putea reseta ceasul biologic al oamenilor.

"Marea intrebare este daca ceasul biologic controleaza procesul imbatranirii. Daca asa stau lucrurile, atunci ceasul biologic ar putea deveni un biomarker important in studiile terapeutice privind oprirea imbatranirii", a spus Horvath.

Sursa: Daily Mail