O ceasca de cafea neagra pe zi poate preveni cariile dentare. Explicatia cercetatorilor
O ceasca de cafea neagra pe zi poate sa previna aparitia cariilor dentare, intrucat substanta activa dintr-un anumit sortiment de cafea contribuie la distrugerea bacteriilor care provoaca tartrul, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii brazilieni.
Cafeaua neagra, consumata cu moderatie, poate sa previna deteriorarea danturii, afirma cercetatorii brazilieni de Universitatea Federala din Rio de Janeiro, care au descoperit ca boabele dintr-un anumit sortiment de cafea detin proprietati antibacteriene.
Savantii brazilieni au testat un set de dinti de lapte - extrasi de la diversi pacienti minori - cu ajutorul unui extract de Coffea canephora, un sortiment folosit la fabricarea a circa 30% din totalul productiei mondiale de cafea. Ei au remarcat astfel ca substanta activa din cafeaua neagra distruge pelicula bacteriana care determina aparitia tartrului dentar - una dintre cauzele majore de degradare a dintilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cercetatorii banuiesc ca antioxidantii de tip polifenol care exista in cafea sunt probabil responsabili pentru acest efect, insa este nevoie de o serie de studii suplimentare pentru a confirma aceasta legatura directa. Substanta activa ar putea fi extrasa din boabele de cafea si ar putea fi utilizata pentru a produce apa de gura si pasta de dinti.
Cercetatorii avertizeaza, de asemenea, in legatura cu faptul ca aceasta bautura, atunci cand este consumata in exces, poate avea efecte negative asupra danturii.
Studiul a fost coordonat de profesorul Andrea Antonio si a fost publicat in revista Letters in Applied Microbiology. Un studiu separat a relevat faptul ca un efect similar a fost generat de substanta activa din frunzele de hamei folosite la fabricarea berii.