Micile chisturi in ovar sunt normale. Cand trebuie insa sa mergeti la medic pentru investigatii
Mici chisturi in ovar. Este o situatie perfect normala. In interiorul lor se dezvolta celulele sexuale feminine. Daca medicul descopera insa un chist ovarian mare, in doua situatii poate fi un pericol major.
Mici formatiuni chistice, de dimensiuni diferite, pe ovare - iata o situatie perfect normala. Medicii isi pun probleme cand unul dintre acestea creste, in special la varste foarte tinere sau la menopauza.
Ecografia transvaginala intra in rutina examenului ginecologic anual. Asa se pot vizualiza chisturi ovariene. In interiorul lor se dezvolta ovocitele, adica celule sexuale feminine. Acestea sunt eliberate lunar catre trompele uterine. Este locul unde se intalnesc cu spermatozoizii si astfel apare sarcina. Asadar, mici chisturi de dimensiuni diferite in ovare se gasesc in fiecare luna. Exista insa situatii cand formarea chisturilor trebuie monitorizata periodic de medic.
Alegeri 2024
20:47
PSD a solicitat BEC renumărarea voturilor în prezența jurnaliștilor și observatorilor: „Este nevoie de transparenţă totală”
20:45
Decizia BEC după ce USR a cerut să se renunțe la renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor
20:34
FRF, mesaj pentru români înainte de alegerile parlamentare: "Avem șansa să inspirăm din nou Europa!" | VIDEO
20:12
PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2 dacă Ciolacu o va depăși pe Lasconi la renumărare. Negrescu: „A spus foarte clar”
Acestea se resorb spontan in 2-3 luni, dar se impune supraveghere ecografica. Dar daca formatiunea nu regreseaza?Beneficiaza de un tratament chirurgical deschis sau laparoscopic mai frecvent, prin care ele pot fi indepartate, pastrand restul de ovar functional asa incat viata femeii nu e afectata.
Situatiile periculoase sunt altele. O formatiune mare chistica la fata pana in 18 ani are un risc mare de a deveni cancer sau viceversa - la femeia in menopauza o formatiune chistica risca in timp sa devina cancer de ovar.
U chist care pune probleme este un chist care are o camasa groasa, cu proliferari in interiorul chistului.
In toate aceste cazuri este obligatoriu examenul anatomo-patologic sau, popular, biopsia.