Mergeti la medic daca aveti dureri abdominale repetate. Ce boli grave pot ascunde acestea
Nu ignorati durerile abdominale repetitive, chiar daca nu sunt puternice. In unele cazuri pot ascunde boli grave ale pancreasului, care nu se depisteaza la testele de rutina. Iar suferinta lui poate trece nedescoperita.
Nu neglijati durerile puternice de la nivelul abdomenului. Chiar daca trec cu anumite calmante, mergeti la medic.
In unele cazuri, pot fi tumori ale pancreasului, de obicei diagnosticate tardiv.
Semnalati medicului orice durere in abdomen care se repeta.
"Durerea de burta poate sa aiba o multitudine de cauze. O linistesti la nivelul cabinetului si obligatoriu trimiti pacientul mai departe", spune medicul Cristina Ivascu.
Daca exista deja o pancreatita cronica, boala evolueaza cu dureri care sunt confundate cu cele de stomac.
Daca pacientul face greseala sa apeleze o perioada lunga doar la calmante, iata ce se poate intampla la nivelul pancreasului:
"Treptat, treptat, el isi epuizeaza rezervele si atunci intra in insuficienta pancreatica exocrina, adica nu mai secreta enzime. Aceasta este o situatie extrema", explica medicul gastroenterolog Mircea Diculescu.
Tumorile de pancreas dau initial dureri suportabile. Si digestia cu probleme trebuie sa va trimita de urgenta la medic.
Pancreasul este un organ care face parte atat din aparatul gastric, dar are si o parte endocrina.
Se situeaza in spatele organelor abdominale si e greu de vizualizat la ecografie.
"Cancerul de pancreas, care a crecut mult ca frecventa in ultima vreme, vorbeste foarte putin despre el si vorbeste tarziu. O tumoreta mica se vede foarte prost la ecorgrie, iar cand o tomora e mare de tot, e prea tarziu pentru operatie", spune medicul Diculescu.
In privinta acestei boli grave, iata recomandarea specialistilor:
"In momentul in care am avut in familie istorii de cancer de pancreas trebuie sa intram direct pe listele unui gastroenterolog. Colaborarea trebuie sa fie stransa", adauga Diculescu.
Asadar, mergeti la medicul specialist gastroenterolog in lipsa oricaror simptome. Va va recomanda atat teste imagistice, cat si sanguine, in functie de istoricul familial.
Nu le ratati daca parintii, bunicii sau fratii au suferit de cancer de pancreas. Motivul? Doar 3 din 10 cancere de pancreas sunt descoperite suficient de devreme cat sa beneficieze de interventie chirurgicala.