Mergeti cu bebelusul la o ecografie abdominala. Ce malformatii pot fi depistate de medici

Ultima actualizare: 16-03-2013 06:55

Nu ratati investigatiile de rutina ale copilului mic. Printre acestea se numara si ecografia abdominala. In special, aparatul renal este predispus malformatiilor si formatiunilor tumorale.

Mergeti cu bebelusii care nu au implinit un an la o ecografie abdominala. Este investigatia prin care medicii pot depista malformatii congenitale minore.

Insa si formatiunile tumorale in stadiu incipient pot fi astfel vizualizate. In Europa de Vest ecografia abdominala la sugar este obligatorie.

Cele mai multe dintre malformatiile congenitale se pot vizualiza bine in trimestrul al treilea de sarcina.

Pentru detectarea problemelor aparute la nivelul aparatului renal, e obligatorie o ecografie abdominala in prima saptamana de viata extrauterina. In acest moment sugarul se deshidrateaza si pierde putin din greutatea de la nastere.

Astfel pot fi confirmate din primele zile de viata asa numitele hidronefroze, adica acumulari de urina in interiorul rinichiului. Se pot vizualiza si rinichii care prezinta chisturi sau care nu s-au diferentiat corect. Daca nu i-ati facut sugarului o ecografie dupa nastere, realizati acest examen in prima parte a copilariei.

In plus, aceasta investigatie se impune in cazul sugarilor in urmatoare situatie: incidenta infectiei urinare este destul de mare si atunci daca vin pentru infectie urinara primul lucru ce trebuie facut este o ecografie.

La examenul clinic, hidronefrozele se palpeaza ca formatiuni tumorale, dar nu sunt de fapt tumori. Insa, rinichii copiilor mici nu sunt ocoliti de leziuni extreme de periculoase.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO