Importanta analizelor anuale. Ce inseamna daca aveti valori crescute ale calciului in sange
Mergeti anual la analize de sange si urina, indiferent de varsta. Si nu ignorati valorile crescute la calciului. In acest caz, vizita la medicul endocrinolog devine obligatorie.
Ati descoperit valori mari ale calciului in sange? Aceasta situatie poate duce la formarea calculilor renali, adica pietrele la rinichi.
In acest caz, verificati-va si glandele paratiroide. Daca functioneaza incorect, scot calciul din oase si il depun in locuri unde devine periculos.
Mergeti la analizele uzuale cel putin o data pe an. Si nu ignorati valorile crescute sau scazute ale calciului din sange.
"In cazul unor valori fie prea mari, fie prea mici, analizele e bine sa fie repetate. Calcemia se recomanda sa fie repetata dimineata pe nemancate, fara aplicare de garou", explica medicul endocrinolog Antonela Burlacu.
O valoare mare a calciului reprezinta o situatie care trebuie sa va aduca la medicul endocrinolog.
"O cauza foarte frecventa a calciului crescut la adulti est adenomul de para-tiroida sau o insuficienta renala cronica", spune Antonela Burlacu.
In aceasta situatie, medicii recomanda ecografia de para-tiroide. Este vorba despre patru glande situate in spatele tiroidei.
"Pe tipul unei ecografii de tiroida se vizulizeaza glandele para-tiroide doar atunci cand sunt afectate patologic, cand sint bolnave, cum se spune pe romaneste", spune doctorul Adriana Rambu.
Functionarea incorecta a acestor glande determina calciul sa iasa din oase si sa se depuna la nivel renal.
"Cand ai un pacient la care nivelul calciului din sange este mai ridicat decat normal si acel pacient prezinta si calculi renali, se ridica suspiciunea unui patologii ale glandei paratiroide", spune A
Calciul crescut in sange poate determina cresterea tensiunii, constipatie, lipsa poftei de mincare sau oboseala.
In cazul copiilor, simptomele includ lipsa apetitului, constipatia si intarzierea de crestere.