Endometrioza, a doua cauza de infertilitate la varsta tanara. Masurile preventive recomandate de medici
Resimtiti dureri la sfarsitul menstruatiei? Acordati-le atentia cuvenita: pot sugera endometrioza. Tesutul din interiorul uterului se regaseste peste tot in abdomen, acolo unde nu-i este locul.
Endometrioza este a doua cauza de infertilitate la varsta tanara. Partea pozitiva este ca si intr-o asemenea situatie o sarcina se poate dezvolta normal.
In interiorul sau, uterul este tapetat de o mucoasa care se numeste endometru. Sub influenta hormonilor, aceasta se mareste in fiecare luna, ca sa primeasca o sarcina. Nu apare sarcina, mucoasa se elimina si astfel se declanseaza menstruatia.
Dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Trebuie sa se controleze anual, genital, sa-si masoare endometrul cu sonda ecografica, sa vada daca endomentru se ingroasa."
8 pana la 10 milimetri este grosimea normala a acestei mucoase, in momentul eliminarii. In alte faze ale ciclului menstrual, aceeasi grosime poate sugera boli. E normal sa o gasim doar in interiorul uterului. Uneori este prezenta in tot abdomenul.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Astfel apar tumorete mici care nu se vad la ecograf, ci doar in timpul laparoscopiei. Arata ca boabele de sare care tapeteaza tot in interior."
Ce puteti sa simtiti in cazul acestei afectiuni?
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "La aceste femei, durerea apare pe toata perioada mensturatiei si o zi-doua dupa."
Simptomul poate fi ignorat. Totusi, daca va doriti copii, sarcina va intarzia sa apara. De altfel, endometrioza este a doua cauza a infertilitatii la femei.
Ecografia transvaginala nu semnaleaza diagnosticul decat atunci cand boala este avansata. De aceea, medicii insista ca pacientele sa faca markerul tumoral CA 125. Anumite valori indica prezenta tesutului uterin in alte locuri din abdomen. Boala poate fi diagnosticata cu certitudine prin examen anatomo - patologic, popular, biopsie. Se face laparoscopic. Un instrument optic, care este si bisturiu, se conecteaza la un ecran si astfel interventia este precisa. Dupa aceasta, sarcina poate aparea prin tratament.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Se procedeaza la diverse cai de a stimula ovarele si de a deveni fertila, dar au sanse."
Endometrioza este o boala cronica frecventa, care poate fi controlata. Tratament, insa, nu exista.