De ce este periculos să consumați grepfrut atunci când luați medicamente


Ultimul update: Vineri 18 Ianuarie 2019 10:39
Data publicarii: Vineri 18 Ianuarie 2019 08:57
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Luați antiinflamatoare? Evitați atunci consumul de grepfrut sau sucul acestuia. Combinația dintre medicamente și acest citric duce substanța într-o zonă toxică.

Consumați zilnic grepfrut. Literatura de specialitate ne spune că la consum zilnic se constată scăderea colesterolului rău – LDL. Din acest motiv, grepfrut este pe lista mondială a alimentelor care reduc incidența bolilor de inimă. Vă sugerăm o rețetă bună pentru micul dejun: salată romană, grepfrut, mandarine și semințe.

Acest fruct, însă, e interzis dacă luați orice fel de medicament. Motivul se numește inhibitor enzimatic.

Dr. de familie Cornel Chiriță: „Anumite substanțe din sucul de grepfrut inhibă activitatea enzimelor hepatice, enzime care transformă diverse medicamente. Există un risc de supradozare: pacientul, în continuare ia doza pe care i-a prescris-o medicul, dar în sânge rămâne o cantitate mai mare, netransformată de ficat. Și atunci acea cantitate de substanță poate să producă efecte.”

Cel mai periculos este pentru cei care iau anticoagulante, dar și cei pe antidiabetice orale. Există date care arată că banalul grepfrut poate interacționa cu mai bine de 200 de clase de medicamente.

Explicația completă a medicilor, în video.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!