De ce copiii NU trebuie amenintati ca "nu mai vine Mosul". Sfaturi pentru lista de Craciun


Ultimul update: Duminica 13 Decembrie 2015 00:01
Data publicarii: Sambata 05 Decembrie 2015 11:35
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Numaram zilele pana vine Mos Craciun. Mai sunt ceva mai putin de trei saptamani si desfacem cadourile. Le vorbim astazi parintilor despre o componenta a magiei: educatia financiara timpurie.

Nu se preda la scoala si nici la gradinita. Iar asta se vede: un studiu multi-cultural spune ca romanii nu vad importanta implicarii celor mici in deciziile care privesc bugetul familei. Pe de alta parte, recunosc ca lipsa educatiei financiare face ca cheltuielile sa le afecteze serios veniturile.

Prima lectie financiara dupa ce copilul invata citeva calcule? Ajutati-l sa lege numerele de lucrurile care i se intampla. Mergeti la cumparaturi? Facem impreuna lista! Astfel devine partenerul nostru de cumparaturi, spun psihologii.

Banii nu sunt niciodata un scop, ci doar un mijloc. Explicati-i banii! Avem nevoi financiare - adica utilitati de plata, mancare, vizite la medic. Si o alta mare categorie - dorinte financiare. Mai exact, distractii, vacante, jucarii. Pentru copiii mai mari puteti chiar sa faceti tabele cu cele doua categorii.

Si, in fiecare luna, facem o mica economie. De fapt, in jurul acesteia bricolam si nevoile si dorintele financiare. Acesta este exercitiul financiar care dureaza toata viata. Si care ii da copilului incredere ca… poate.

Ioana are 9 ani. Nu mai stie ce a scris pe lista pentru mos. Cei mai multi nu isi amintesc. In realitate, vor doar surprize. Asa ca incurajati-I ca lista pentru mos sa fie cat mai de poveste. Povestea nu se amesteca cu amenintarea: ''Daca nu esti cuminte, numai vine mosul ala!''

Nicoleta Burlacu, psiholog: “Daca un adult isi doreste un cadou, oricare ar fi el, oricum il primeste si nu il evalueaza nimeni dupa cum am fost de cuminte. Noi bulversam copilul, el oricum va primi cadou de Craciun, amenintarea nu isi are sensul in preajma sarbatorilor!”