Cum se corecteaza fimoza la bebelusi. Sfaturi pentru mamele care au nascut baieti
Evitati sa faceti la domiciliu manevrele de corectare a fimozei la bebelusi! Iata sfatul pediatrilor pentru mamele care au nascut baieti.
Toti prezinta la nastere fimoza congenitala. In felul acesta, sunt protejati de trauma mecanica a hainelor si de cea chimica din urina. De aceea, doar specialistii pot interveni in mod corect.
Un examen de urina se face inca din primele luni de viata. Nu este traumatizant si ofera informatii valoroase.
Alegeri 2024
15:03
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români
15:01
SURSE | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. VEZI primele date neoficiale de la partide. Cine intră în turul 2
14:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
Spre exemplu, proteinele descoperite in urina pot arata o afectare renala. Corpii cetonici indica deshidratare, iar nitritii prezenti pe buletinul de analiza - o posibila intoxicare.
Ingrid Balan, medic specialist pediatru: "Ofera informatii pe mai multe disfunctii metabolice, hepatice, renale, urinare."
Acelasi buletin de analiza va spune daca cel mic are sau nu o infectie a aparatului urinar. Prezenta in mod repetat a unei astfel deboli, in cazul unui baietel, necesita aprecierea fimozei de catre un chirurg.
Cei mai multi baieti se nasc cu o ingustare a orificiului preputial, care nu permite igiena corecta a organului uro-genital. In felul acesta, pot aparea infectii locale sau infectii urinare.
Uneori se constata doar aderente, adica pielea este lipita in unele locuri de organul sexual. In acest caz, sunt utile manevrele blande de decalotare. Parintii primesc, de obicei, astfel de recomandari inca din maternitate. Chirurgii au alta viziune.
Bogdan Andrei, medic primar chirurg: "Spre varsta de un an cel mai devreme ar trebui inceputa aceasta incercare de a desprinde preputul, nu din materninate, din maternitate doar daca are probleme complexe urologice."
Inainte de un an, preputul - care nu poate fi coborat - are un rol de protectie impotriva factorilor de mediu. Daca orificiul preputial este foarte stramt, adica se constata fimoza, nu incercati sa faceti manevre de decalotare acasa.
Bogdan Andrei, medic primar chirurg: "Diferenta esentiala pe care medicii de familie nu o fac intotdeauna este daca exista un grad de fimoza. Cine incearca sa forteze acel preput, se se va fisura 100 % si fisurile se vor cicatrica si vor ingusta si mai mult orificiul."
A doua situatie nedorita inseamna ca preputul, odata coborit, va strangula organul uro-genital. Iar aceasta este o urgenta medicala. Daca fimoza nu este severa, exista creme care relaxeaza cicatricile, deci copilul nu va avea nevoie de o interventie chirurgicala. Daca nu, este indicata incizia.
Bogdan Andrei, medic primar chirurg: "Presupune intr-adevar o anestezie general dar de scurta dura 5-10 minute si spitalizare de jumatete de zi, seara copil pleaca acasa."
Operatia se face de preferinta pana la 6-7 ani. In acest interval, are rezultate functionale si estetice perfecte. Daca copilul are mai mult de 8 ani, operatia simpla de largire a preputului nu mai e posibila. Ramane doar optiunea circumciziei, interventie cu mai multe riscuri.