Copiii din România nu mai ştiu să se spele pe dinţi. Metoda folosită înainte de '89
Educaţia în privinţa sănătăţii orale lipseşte aproape integral din şcoli. Iar pe canalele de informare ni se indica doar ce pasta de dinţi să alegem şi primi recomandarea de a ne peria două minute.
Să presupunem că cei mici respecta indicaţiile. Să nu vă surprindă dacă vor dezvolta placă bacteriana - terenul ideal pentru carii. Explicaţia este foarte simplă: înainte de 12 ani, creierul uman nu poate să îşi imagineze cele 5 suprafeţe ale dintelui, pe care trebuie să le cureţe. Căci, da, periaj nu înseamnă numai exteriorul dinţilor. Pare complicat, însă încercam să simplificăm informaţiile în cele ce urmează.
În aprilie, anul acesta, Ministerul Sănătăţii i-a informat pe părinţi că pot beneficia de consultaţii gratuite pentru cei mici doar cu certificatul de naştere al acestora. Sigur, în cabinetele incluse în program. Din păcate, fondurile se duc toate la începutul lunii. Apreciem intenţia, însă tot nu ne face mai educaţi în privinţa sănătăţii orale.
În copilărie, cariile aflate în stadiu incipient pot fi tratate cu ajutorul unui gel re-mineralizant. Medicii ne spun că trebuie să periem dintii cel puţin două minute. Şi că cei mici ar trebui supravegheaţi. Nu este însă suficient! Dintii au nu mai puţin de cinci suprafeţe de curăţaţi. Or, creierul copiilor nu percepe această informaţie.
La finalul anilor 80, în clasele primare, există un concurs numit periuţa de aur. Însemna, de fapt, educaţia în masă despre sănătatea orală. Medicul stomatolog din şcoala ajuta copilaşii să se spele corect pe dinţi cu ajutorul albastrului de metil pentru că albastrul de metil colorează placă bacteriana. Şi astfel copilaşul putea să îşi dea seama unde să se spele mai bine. La ora actuală nu mai avem un astfel de program în masă ci doar încercări timide ale unor fundaţii care merg prin sate, unde situaţia e catastrogala.
Albastrul de metil este ieftin, nu ataca dintele şi colorează acolo unde copilul nu ştie sau nu poate să se spele. Tânărul creier percepe altfel spaţialitatea. Nu poate înţelege fără sprijin.
O igienă orală corectă înseamnă ŞI că cel mic să bea apă cât mai multă apă în timpul zilei. Apa scade mecanic cantităţile de bacterii din gură. În al doilea rând, tot de igienă tine şi respiraţia orală, care reglează correct cantitatea de salivă. Un copil care respiră pe gură va face carii oricum.
Aceasta însemna carii şi, mai târziu, boala parodontală. Aşa că, dacă îl vedeţi că respiră pe gură mai mult de 2 săptămâni mergeţi la medicul ORL şi nu excludeţi nici o consultaţie la un alergolog.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, copii, scoli, igiena, dentist, csid, spalat pe dinti,
Dată publicare:
20-10-2018 13:29