Consumul de fructe creste pofta de mancare. Descoperirea unor cercetatori americani arata o noua perspectiva in alimentatie
Desi de-a lungul timpului ni s-a tot spus sa mancam cateva portii de legume si fructe pe zi, un nou studiu arata ca fructele au si o parte negativa.
Cercetatorii de la Universitatea din California de Sud spun ca zaharul din fructe, miere si unele bauturi acidulate ne fac sa ne simtit mai infometati si ne trezesc pofte pentru mancaruri si mai dulci. Oamenii de stiinta au dorit sa inteleaga mai bine cum afecteaza zaharul partea de recompense din creier si cum influenteaza dorintele unei persoane de a manca, scrie Daily Mail.
Glucoza, continuta de aproape toti carbohidratii, inclusiv painea, alimenteaza toate celulele din corp, dar si din creier. Pe de alta parte, fructoza se gaseste in fructe si legume si este metabolizata in mare parte in ficat. Mierea, sosurile pentru salate si unele bauturi acidulate sunt pline de fructoza,
In cadrul experimentului citat, atunci cand voluntarii au consumat fructoza, comparativ cu glucoza, s-a constatat o activitate crescuta in zona recompenselor, foame mai mare si dorinta majora pentru mancare.
"Le-am dat voluntarilor posibilitatea de a alege intre a primi mancare gustoasa imediat dupa studiu sau sa le trimitem o suma de bani o luna mai tarziu. Atunci cand consumasera fructoza, aveau o dorinta mai mare de a renunta la bani pentru a obtine mancare cu multe calorii in acel moment, in comparatie cu cei care consumasera glucoza", a explicat profesorul Kathleen Page.
Sursa: Daily Mail
Etichete: dieta, legume, fructe, bauturi, calorii, fructoza,
Dată publicare:
06-05-2015 12:58