Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi

Ultimul update: Joi 20 Septembrie 2018 10:19
Data publicarii: Joi 20 Septembrie 2018 10:00
Categorie: CSID

O dată pe an la urolog, le spun medicii bărbaţilor fără nicio problemă de sănătate. Este o rutină în ţările dezvoltate. Datorită acesteia, în Occident, peste 90% din cancerele de prostată sunt detectate în faze incipiente.

În România, mai puţin de jumătate din cancerele de prostată se despisteaza în faza în care pot fi tratate. În Occident, acest procent creşte la 90%, datorită controalelor perioadice la medic.

Vorbim despre un veritabil călcâi al lui Ahile în rândul bărbaţilor. Pentru domni, lista analizelor uzuale de sânge trebuie completată cu testul numit PSA.

O dată pe an la urolog este ceea ce ar trebui să devină o rutină în cazul sexului masculin. Consultul urologic presupune ecografie abdominală urmată de tuşeu rectal. Ca parte importantă din examinare. E neplăcut, dar, în felul acesta, medicul poate să aprecieze consistenta prostatei. Şi poate diferenţia, la palpare, un cancer de prostată faţă de un adenom de prostate, adică o tumoră benignă, care nu pune viaţa în pericol.

Investigaţia clinică se corelează cu valoarea unei analize de sânge. Este vorba de markerul PSA, care, de asemenea, trebuie să devină o rutină anuală.

Analiza evaluează numărul de celule epiteliale din prostată. La pacienţii tineri volumul prostatei e mic, deci şi markerul trebuie să arate valori mici.

Aceaste investigaţii respectate vă dau şansa să descoperiţi o boală gravă în stadii incipiente. Când nu are simptome. Şi când tratamentul înseamnă şi vindecare.

Dr. Cătălin Costovici, medic primar oncologie medicală: "Cancerul de prostată descoperit în stadii incipiente este o boală cronică, putem coabita a la long fără niciun fel de problema".

Cu alte cuvinte, nu intervine în speranţa de viaţă.

Studiu cu rezultate surprinzătoare. Câinii ar putea detecta cancerul de prostată
Studiu cu rezultate surprinzătoare. Câinii ar putea detecta cancerul de prostată
CSID
Importanța consumului de orez pentru digestie. Recomandările medicilor
Pagubele iremediabile pe care alcoolul le face la nivelul creierului
Două cupluri tinere din 10 nu pot avea urmaşi în România. Care este principala cauză
Copiii impulsivi, cei mai predispuși la dependențe. Cum trebuie să se comporte părinții
Amalia Enache, despre relaţia cu fetiţa ei. Unde merg de fiecare dată când ies din casă
De ce simt adolescenţii nevoia de mâncare nesănătoasă. Legătura cu somnul şi telefoanele
Adriana Stere prosecco
Vinul spumant poate fi folosit împotriva ridurilor. De ce ne îmbată mai repede