Medicamentele ieftine dispar pentru ca nu mai sunt profitabile. Paradoxul care ii lasa pe bolnavi intr-o situatie absurda
Medicamentele vor fi mai ieftine in farmacii, dar multe devin scumpe... la vedere.
In timp ce Ministerul Sanatatii anunta scaderea unor preturi, in medie cu 10 la suta, producatorii si distribuitorii ameninta ca unele vor disparea. Pentru inceput, 900 de medicamente nu vor mai fi importate pentru ca nu sunt profitabile. Bolnavii se plang deja ca nu mai gasesc doctorii vitale.
Fara medicamentul de pe reteta, un baietel de 6 ani poate pierde sansa unui transplant de rinichi si risca sa ajunga la blocaj renal. Asa i-au spus mamei medicii de la Fundeni.
Dupa o zi de cautari, familia a gasit in Bucuresti doar 3 fiole. Acasa in Olt nu aveau nicio sansa, desi preparatul nu e unul scump. De fapt, asta e problema: fiind ieftin, nu mai e importat pentru ca nu e profitabil. Situatie valabila si pentru aceste pastile vitale bolnavilor cu hepatita B, dar si pentru pilulele care sustin tratamentul pacientilor cu HIV-SIDA.
Iar lipsurile se vor simti si mai mult dupa 15 iunie cand din 6100 de medicamente necesare bolnavilor, pe lista celor cu pret maximal vor ramane doar 5200.
Dupa scaderea preturilor - in medie cu 10 la suta - cele mai ieftine medicamente devin neprofitabile.
Asadar, pendulam intre entuziasmul cu care reprezentantii Ministerului anunta ca unele medicamente se vor ieftini si cu 40 la suta si alarma data de producatori si importatori, care spun ca preturile nerentabile ii vor face sa nu mai aduca preparatele in farmacii.
La mijloc e prins pacientul, fie cu o suferinta severa, fie cu o durere pasagera, pentru care n-ar trebui sa isi cheltuie timpul si toti banii din portofel.