Banii nu aduc fericirea. Care sunt lucrurile de care omul are nevoie pentru a fi cu adevarat implinit
Nu prea am bani, daca as avea ceva mai mult, as fi foarte fericit! Va recunoasteti in descriere? Exista studii pe populatii largi care arata contrariul.
Spre exemplu, daca aveti o casa si castigati suficient incat sa va acoperiti nevoile primare - mancarea si hainele - banii nu mai intra in ecuatie cu fericirea. Psihologii implicati ne tin o mica lectie.
Trainerii de fericire predau, de fapt, asa-numita psihologie pozitiva: "Am o problema. Nu ma concentrez pe ea! Inchid ochii si vad calitatile pe care le am. Le amplific, in minte, iar noile forte ma ajuta sa depasesc toate obstacolele."
"E foarte important ca momentele grele din viata noastra, necazurile sau lucrurile care, poate, n-au avut niciun sens, sa le facem un inteles. Cine suntem noi dupa experienta aceea?", spune Andreea Neacsu, trainer de fericire.
Nimeni nu poate schimba raul din trecut. Experientele insa pot fi impartasite. Nu va concentrati asupra suferintei, ci incadrati-o in cel mai mare volum din biblioteca personala: viata pe care urmeaza sa o traiti.
Sa trecem la aspectul practic. "Nu am probleme mari, dar tot nu ma simt fericit. Cum imi antrenez fericirea?" I-am auzit pe multi spunand ca ar atinge aceasta stare daca ar avea mai multi bani. Totusi, daca nevoile de baza sunt indeplinite - nu va lipsesc apa, mancarea, hainele si o locuinta - intre cele doua nu exista o relatie directa. O spune chiar creierul uman, extrem de adaptabil.
"Practic un eveniment extern cu impact negativ si unul cu impact positiv odata ce trecem prin el reusim in timp record sa ne adaptam, s-au facut studii pe o persoana care a castigat la loto si pe o persona care a suferit in acelasi tip un accident", spune Oana Bratila, trainer de fericire.
Acum incepe adevarata lectie despre fericire. Prima practica se numeste a recunostintei."O sun pe mama si ii spun mama ii multumesc ca m-ai invata sa fiu optimist, tata ca m-ai ajutat sa trec printr-o perioada grea", explica Oana.
A doua tehnica majora se refera la interactiunea cu membrii unei comunitatii. ONU a facut studii de tara, iar acestea ne-au plasat pe ultimul loc in Europa in privinta coeziunii sociale. Romanii se simt straini in tara lor. Societatea ne invata sa fim competitivi. Iar uneori, ajungem la concluzia ca e bine sa urmam doar propria directie.
Inevitabil, astfel de decizii atrag singuratatea. O stare... contra evolutiei umane.
Ce vine sa demonstreze ca spiritul competitiv omoara orice fel de interactiune? E simplu. Cate ore petreceti alaturi de colegul dumneavostra de serviciu? Cel putin 8. Ce stiti, in realitate, despre acesta? Probabil … mai nimic.