Afectiunea de care femeile evita sa vorbeasca, dar care are nevoie de investigatii. Se poate rezolva fara medicatie
Pierderea unei cantitati de urina este un subiect adesea evitat. In special de catre femei si chiar in fata medicului. Daca simtiti la urinare o senzatie de urgenta e vorba de o hiperactivitate a vezicii.
Daca pierdeti urina la efort sau la tuse e vorba de o deficienta organica. Oricum, ambele situatii au nevoie de investigatii.
Teama ca nu cumva sa pierdeti urina, in momentul in care apare nevoia, descrie o vezica hiper-activa. Instantaneu, pot aparea scapari involuntare. Fenomenul se constata in cazul ambelor sexe si se poate rezolva prin medicatie. Rezultate vizibile se obtin cu ajutorul stimularii electrice. Nu pe suprafata vezicii, ci pe picior, in zona tibiei.
Dr. Andrei Manu Marin, medic primar urolog: “Stimuleaza centrii care se ocupa de relaxarea vezicii si, prin aceasta forma, se destinde vezica prin sedinte de 2-3 ori pe saptamina, timp de 2 luni.”
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Situatia nu are rezolvare chirurgicala. Pierdea de urina la efort este un alt diagnostic. Efort se considera atat alergarea sau urcatul pe scari, cat si efortul muscular. Atunci cand radeti sau stranutati. Diagnosticul il primesc, in peste 90% din cazuri, femeile. Motivul tine de anatomia celor doua sexe.
Dr. Mihai Dumitrache, medic specialist urolog: “La barbati, probabil ca exista un tonus muscular mai mare la nivel planseului pelvin. Lungimea uretrei la femei e mai scurta, la barbati exista si prostata care se interpune, sunt mijloce de contentie ceva mai avansate."
Situatia deranjanta se constata inclusiv la tinerele care fac sport. Urologia functionala mizeaza pe asa numitele exercitii Kegel, recomandate initial gravidelor care aleg sa nasca natural.
Presupun incordarea muschilor perineului, dar pot avea rezultate... inverse decat cele dorite, daca nu sunt corect executate.
Dr. Andrei Manu Marin, medic primar urolog: “Trebuie sa invete sa contracte abdomenul pentru ca daca faci ambele simultan abdomenul e mai puternic decat decat perineul si va pierde si mai multa urina, deci face lucrurile pe dos.”
De aceea, exercitiile se fac sub indrumarea specialistului, nu cu internetul la indemana. O astfel de situatie se poate rezolva si chirurgical.
Dr. Andrei Manu Marin, medic primar urolog: “Inainte de a recurge la operatie trebuie sa existe o perioada si o incercare de recuperare care are succes in 60% din cazuri.”
Si pentru acest tip de incontinenta exista varianta stimularii electrice.