Un centru pentru refugiati de langa Dresda, incendiat "de o mana criminala". Pompierii, impiedicati de localnici sa intervina

Ultima actualizare: 25-02-2016 07:00

Un incendiu, pus probabil de o mana criminala la un viitor centru pentru refugiati din apropiere de Dresda, a fost intampinat cu urale de zeci de privitori. Iar unii dintre ei chiar au incercat sa-i impiedice pe pompieri sa stinga focul.

Aceste "aclamatii" au provocat indignare in Germania si mai multi ministri au denuntat un act "respingator" al unor extremisti.

Incendiul din orasul Bautzen a distrus acoperisul unui fost hotel, transformat in centru de primire a solicitantilor de azil. Pagubele sunt importante, dar nu au fost victime.

Dincolo de focul, pus probabil de o mana criminala, o alta imagine a "aprins" spiritele. 20 - 30 de persoane, majoritatea tineri, iar unii sub influenta alcoolului, au manifestat o "bucurie nedisimulata" in fata flacarilor, dupa cum spune politia. Mai mult:  "Trei persoane au fost retinute pentru ca au incercat sa impiedice operatiunea de stingere a focului. Zeci de persoane au asistat la incendiu, ca la spectacol, cu aclamatii si comentarii rautacioase la adresa migrantilor."

Incendiul din Bautzen a avut loc dupa incidentele de la Clausnitz, tot in apropiere de Dresda, joi seara, la sosirea unui autobuz care aducea solicitanti de azil la un centru pentru refugiati.

Imagini difuzate insistent pe retelele de socializare arata un politist care apuca un copil, pentru a-l scoate fara menajamente din autobuz. Refugiatii refuzau sa coboare pentru ca erau infricosati de demonstrantii ostili, care inconjurau vehiculul.

Pe de alta parte, actorul Jude Law si alte personalitati britanice au venit, duminica, in asa numita "jungla de la Calais", pentru a-i sustine pe migranti. Vizita este, intr-un fel, o continuare a scrisorii deschise trimise recent lui David Cameron si semnate de 100 de personalitati. Premierului britanic i se solicita sa primeasca in Regatul Unit macar minorii fara familii, aflati printre cei 3.700 de migranti de la Calais.

JUDE LAW, ACTOR: "Vor sa demoleze doua treimi din aceasta tabara, dar asta inseamna ca vor disparea si anumite centre importante pentru aceasta comunitate, pentru tineri, femei si copii. La fel, vor disparea un teatru, o moschee si o biserica pe care ei si le-au improvizat si aveau rolul lor in aceasta comunitate."

In fata unui public de 200 de oameni, Jude Law, dar si cantaretul Tom Odell si dramaturgul Tom Stoppard, au citit fragmente din scrisorile unor migranti de la Calais, acompaniati de muzica traditionala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO