Ofensiva lui Bashar al-Assad asupra orasului Alep a creat un nou val de refugiati. 40.000 de sirieni au fugit spre Turcia

Ultima actualizare: 08-02-2016 06:58
siria

Ofensiva armatei lui Bashar al-Assad din ultimele zile in orasul Alep a fortat zeci de mii de sirieni sa fuga din zona.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a indicat ca aproape 40.000 de civili sirieni din regiune isi parasesc caminele incepand de luni si ca, dintre ele, cateva mii sunt fara adapost aproape de Turcia, unde se afla deja circa 2,5 milioane de refugiati sirieni.

Frontiera dintre Turcia si Siria a fost inchisa vineri la sud de orasul Kilis (sudul Turciei), in timp ce mii de persoane erau comasate, potrivit Ankarei, in partea siriana, refugiindu-se din cauza ofensivei lansate de catre regimul de la Damasc in jurul orasului Alep, relateaza AFP.

Potrivit corespondentului agentiei franceze de presa la fata locului, situatia era calma la postul de frontiera turc Oncupinar, in apropierea orasului sirian Bab Al-Aslam, unde nu era autorizata nici o actiune de intrare sau iesire de pe teritoriul Turciei la inceputul diminetii.

Nici un aflux de refugiati nu era vizibil din Turcia. Doar cateva vehicule ale politiei turcesti erau stationate de-a lungul unui culoar protejat ce reprezinta un fel de ''no man's land'' intre cele doua tari, potrivit jurnalistului AFP.

OSDO a afirmat ca zeci de mii de civili au parasit Alepul, care de luni este tinta unei vaste ofensive a armatei presedintelui sirian, Bashar Al-Assad, sustinuta de bombardamente intense ale aviatiei Rusiei, principalul sau aliat.

''Sunt acum 10.000 noi refugiati care asteapta la portile Kilis din cauza bombardamentelor aeriene si a atacurilor asupra Alepului. Intre 60.000 si 70.000 de persoane se deplaseaza din taberele din nordul Alepului catre Turcia'', afirma joi la Londra premierul turc, Ahmet Davutoglu.

Fortele guvernamentale siriene si combatantii aliati au cucerit localitatea Ataman, situata in apropiere de orasul Deraa, in sudul Siriei, consolidand victoriile obtinute saptamana trecuta in provincia Deraa, au anuntat televiziunea Hezbollahului, Al-Manar, si Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Recucerirea de la rebeli a orasului Ataman, aflat la circa 3 km nord de Deraa, are loc la o zi dupa zeci de lovituri aeriene despre care se crede ca au fost efectuate de catre avioane militare rusesti ce au bombardat zona, precizeaza OSDO.

Armata siriana si aliatii sai, printre care se numara si miscarea libaneza Hezbollah, au inregistrat in ultimele zile progrese semnificative impotriva insurgentilor in provincia nordica Alep. Reuters comenteaza ca ofensiva sustinuta de catre rusi in Siria a contribuit la esecul convorbirilor de pace de la Geneva.

 

Sursa foto;:Getty
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO