Seful serviciului de informatii german, BfV: ISIS a trimis in Europa teroristi deghizati in refugiati

Ultima actualizare: 08-02-2016 06:58
terorist

Informatii confuze oferite de BfV - serviciul de informatii interne german. Seful agentiei sustine ca ISIS a trimis in Europa teroristi deghizati in refugiati, insa ca nu exista o amenintare iminenta in Germania.

Intr-un interviu, acordat vineri postului ZDF, seful BfV, Hans-Georg Maassen, a declarat ca atacurile de la Paris din 13 noiembrie au aratat ca Statul Islamic implanteaza in mod deliberat teroristi printre refugiatii care patrund pe continentul european.

“Am vazut in mod repetat ca teroristi (...) s-au strecurat camuflati sau deghizati ca refugiati. Este o realitate cu care serviciile de securitate se confrunta”, a mentionat Maassen. “Incercam sa recunoastem si sa identificam daca mai exista luptatori sau teroristi ai SI care s-au strecurat” in acest mod, a adaugat seful BfV, citat de Reuters.

Politia germana a  facut publica vineri o fotografie cu un barbat de 34 de ani, de origine algeriana, arestat in timpul unei razii intr-un centru de refugiati. Barbatul, solicitand de azil, este suspectat ca ar fi pregatit un atac terorist in Germania si ca s-a antrenat militar intr-o tabara ISIS.

Cu toate acestea, intr-o alta declaratie, Hans-Georg Maassen a indicat ca nu exista o amenintare iminenta de atac terorist in Germania. “Nu exista o dovada cu privire la o infractiune terorista concreta, iminenta in Germania”, a declarat Hans-Georg Maassen la postul public ARD.

Cotidianul Berliner Zeitung de vineri il citeaza pe Maassen cu afirmatia ca agentia sa a primit peste o suta de ponturi despre prezenta unor combatanti ai gruparii jihadiste printre refugiatii in Germania.

“Ne aflam intr-o situatie serioasa si exista un risc ridicat de potential atac. Dar agentiile de securitate, serviciile de securitate si autoritatile de politie sunt in stare de alerta ridicata si obiectivul nostru este sa reducem riscul cat de mult putem”, a mai spus oficialul german.

Conform unui anunt facut joi de autoritatile germane, patru cetateni algerieni suspectati de legaturi cu gruparea jihadista Statul Islamic planuiau sa comita un atac terorist la Berlin, dintre care doi fiind arestati in cursul zilei.

Principalul suspect a fost retinut intr-un centru de inregistrare a refugiatilor la Attendorn. Investigatiile au aratat ca barbatul a intrat in Europa in urma cu cateva luni amestecandu-se printre refugiatii ce folosesc asa-numita ruta balcanica. Autoritatile germane si algeriene banuiesc ca el s-a pregatit intr-o tabara de antrenament jihadista din Siria.

Barbatul a fost arestat impreuna cu sotia sa - despre care se crede ca nu facea parte din complotul terorist -, in baza unui mandat emis de Algeria, pentru presupusa apartenenta la Statul Islamic. Nu este clar deocamdata daca cei doi vor fi extradati. Un alt suspect algerian a fost retinut joi la Berlin sub acuzatia de falsificare de documente.

 


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO