Juncker critica dur tarile membre UE si cere solutii pentru strangerea celor 2,5 miliarde de euro destinate refugiatilor
Statele membre UE nu reusesc sa-si respecte angajamentele de a contribui la solutionarea crizei migratiei in Europa, a declarat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care le-a cerut masuri concrete liderilor europeni.
Intr-o interventie in plenul Parlamentului European la Bruxelles, Juncker le-a cerut liderilor statelor membre sa gaseasca solutii pentru acoperirea unei diferente de 2,5 miliarde de euro intre suma convenita la summitul european extraordinar din septembrie si totalul contributiilor stranse pana acum. “Nu este suficient sa faci promisiuni. Faptele conteaza“, a afirmat el, relateaza Agerpres, citand DPA.
Uniunea Europeana se confrunta cu cel mai mare aflux de migranti de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Pana marti, peste 606.500 de migranti si solicitanti de azil au ajuns in Europa via Marea Mediterana in acest an, conform Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM). Grecia si Italia, principalele doua puncte de intrare in Uniunea Europeana, sunt in mod special supuse presiunilor, insa criza migratiei a dus la tensiuni politice in intregul bloc comunitar.
Statele membre au oferit numai 8 milioane de euro dintr-un total de 500 de milioane de euro promise pentru a contribui la un fond de ajutor pentru Siria. Alte 500 de milioane de euro au fost promise ca ajutor umanitar pentru organizatii precum Programul Alimentar Mondial, insa pana in prezent au fost oferite doar 275 de milioane de euro (dintre care 225 de milioane de euro numai din partea Marii Britanii), a avertizat seful executivului comunitar. In fine, un fond de ajutor in valoare de 1,8 miliarde euro, pentru limitarea migratiei dinspre Africa, a primit pana acum doar 9 milioane de euro.
Pe de alta parte, in pofida promisiunii de suplimentare cu 774 de ofiteri a personalului Biroului European de Sprijin pentru Azil, tarile membre au pus la dispozitie pana acum doar 81 de ofiteri. Executivul UE pregateste in prezent masuri pe termen lung pentru a tine sub control fluxul de migranti, cum ar fi reforma sistemului de azil european, o schema permanenta de redistribuire a refugiatilor si canale de migratie legala catre blocul comunitar. “Ar fi bine pentru noi toti daca le-am spune oamenilor din tarile noastre ca aceasta migratie nu se va incheia la Craciun; ea va continua timp de mai multi ani“, a subliniat presedintele CE in discursul sau.
Comisia Europeana critica statele UE pentru ca nu si-au respectat promisiunile de a contribui la solutionarea crizei migratiei
Statele membre UE nu isi respecta promisiunile de a contribui la solutionarea crizei migratiei, a declarat miercuri prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, facand apel la liderii nationali sa dea dovada de hotarare la summitul UE din aceasta saptamana. Abordarea UE se axeaza pe diminuarea presiunii asupra tarilor din prima linie, ameliorarea controalelor la frontierele externe si colaborarea cu tarile terte intr-un efort de a reduce numarul persoanelor care vin in Europa. Timmermans apreciaza insa ca pe toate aceste fronturi tarile membre nu-si respecta promisiunile. Pana in prezent, a spus el, raspunsul statelor UE la apelul de detasare a unui numar de 1.000 de experti nationali care sa ajute la inregistrarea si primirea migrantilor este “mult in urma” fata de necesitati.
Bruxellesul asteapta, de asemenea, ca statele UE sa anunte cati solicitanti de azil pot primi, dupa ce acestea s-au angajat sa transfere in total 160.000 de oameni din Italia si Grecia, a adaugat prim-vicepresedintele CE. Pana in prezent, numai 19 persoane s-au mutat din Italia in Suedia in baza acestei scheme. In final, Timmermans a facut apel la guverne sa-si respecte angajamentele de finantare pentru ameliorarea conditiilor de viata pentru sirienii stramutati in Turcia, Liban si Iordania, in speranta ca ii va determina pe multi sa nu se mai indrepte spre Europa. De asemenea, un fond menit sa reduca migratia de pe continentul african nu a ajuns nici el la nivelul de finantare vizat, a observat el.
Timmermans a facut apel la liderii statelor UE sa arate la summitul de joi “ca Europa are o strategie comuna si ca vorbele vor sunt insotite de actiune”. UE face progrese reduse si in eforturile sale de a convinge tarile terte sa coopereze in diminuarea valului migrator. Turcia este considerat un stat-cheie din acest punct de vedere, in conditiile in care gazduieste peste 2,2 milioane de sirieni dar este si o importanta tara de tranzit pentru cei care se indreapta spre Europa.
Frans Timmermans este asteptat la Ankara pentru discutii privind migratia miercuri seara, impreuna cu comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, si cel pentru politica de vecinatate, Johannes Hahn. In cadrul planului de actiune UE-Turcia, blocul comunitar ofera acestei tari pana la un miliard de euro pentru a contribui la procesul de inregistrare a solicitantilor de azil si a ameliora conditiile de viata ale acestora.
O solicitare a Turciei de liberalizare a regimului vizelor pentru UE este in curs de analiza, ca si posibila includere a tarii pe lista de state sigure ale caror cetateni este putin probabil sa primeasca azil politic. Comisia Europeana sperase initial sa ajunga la unele rezultate preliminare inainte de summitul de joi, dar vizita delegatiei sale a fost intarziata de atentatele cu bomba de la Ankara din week-end, noteaza DPA. Miercuri, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ca un acord cu Turcia “are sens numai daca reduce efectiv afluxul de refugiati”. “Concesiile vor fi justificate doar daca acest scop este atins”, a adaugat el in scrisoarea trimisa celor 28 de lideri ai statelor UE.
Seful diplomatiei turce: Numarul de refugiati din Siria in Europa va continua sa creasca
Numarul de refugiati din Siria care sosesc pe continentul european va continua sa creasca, a declarat miercuri seful diplomatiei turce, Feridun Sinirlioglu, in deschiderea celei de-a 8-a editii a Forumului pentru migratie globala si dezvoltare, care se desfasoara la Istanbul, informeaza agentia de presa TASS. “Din pacate, analizand evenimentele care au loc la sud de frontierele Turciei, nu este greu de prevazut ca numarul de sirieni si de alti oameni care cauta siguranta si refugiu in Europa va continua sa creasca si este posibil sa creasca substantial. Ceea ce vedem astazi este, se pare, doar varful aisbergului”, a spus ministrul de externe al Turciei.
Potrivit lui Feridun Sinirlioglu, “este doar o chestiune de timp cand va avea loc un nou exod in masa”. Referitor la participarea umanitara a Turciei in problema refugiatilor, seful diplomatiei turce a amintit ca tara sa a primit cel mai mare numar de refugiati.
“Numarul lor este de peste 2,2 milioane, cheltuielile noastre se apropie de o suma formata din 11 cifre, in dolari. In acelasi timp, ajutorul international este mai mic de jumatate de miliard de dolari. Termenul de impartire a poverii a devenit vorba goala”, a spus ministrul de externe al Turcie