Criza refugiatilor pare fara iesire: 4000 de migranti, salvati de la inec intr-o luna. Noul punct rosu pe harta migratiei

×
Codul embed a fost copiat

Numai luna aceasta 4000 de migranti au fost salvati de la inec in apropierea insulelor grecesti.

Multi au pierit insa, incercand sa traverseze marea, din Turcia in Grecia: cateva zeci, luna aceasta si peste 3.200, in total. Miercuri au fost, alte doua tragedii in Marea Egee, si cel putin zece refugiati, dintre care 7 copii, si-au pierdut viata. Va avertizam, ca urmeaza imagini, care ii pot afecta emotional pe telespectatori. O barca plina cu migranti s-a scufundat in largul insulei Agathonissi, iar o alta a naufragiat in apropiere de Lesbos. 240 de refugiati invinetiti de frig au fost recuperati de vasele Garzii de Coasta elene si ale Frontex - agentia europeana care se ocupa de frontierele tarilor uniunii.

Traficul de imigranti, cu calauze, a devenit o afacere la scara mare, unde se invart milioane de dolari. Iar, zilnic, peste 9.000 de refugiati ajung zilnic in Grecia. Fiecare femeie, barbat si copil din barca aceea a platit ca sa ajunga in Europa: 1000, poate 2000 de euro, doar pentru un loc intr-o barca de cauciuc. Aceste imagini au fost filmate din balconului unui bloc, la periferia Damascului. O bomba improvizata facuta dintr-un butoias umplut cu explozibil, a facut prapad. Eforturile diplomatice s-au intetit joi, in cautarea unei solutii care sa puna capat razboiului din Siria in care au murit deja peste 250.000 de oameni, in patru ani.

Secretarul de stat John Kerry discuta la Viena cu omologii sai, rus, turc si saudit. Fapt remarcabil, vineri, va fi invitat la discutii, pentru prima data, si ministrul de externe al Iranului, principalul aliat al Damascului in Orientul Mijlociu.

Bilantul naufragiului unei ambarcatiuni cu migranti, langa insula Lesbos, a crescut la 11 morti

Bilantul naufragiului unei ambarcatiuni de lemn, care a incercat sa treaca miercuri din Turcia in insula greceasca Lesbos, din Marea Egee, a crescut la 11 morti si cel putin 40 de persoane date disparut, transmite DPA. Postul de radio public grec a anuntat ca Garda de Coasta si mai multe vase de pescuit au recuperat corpurile a 11 persoane, printre care doi copii. Alte 242 de persoane au fost salvate in cursul operatiunii desfasurate miercuri noaptea.

Multi dintre cei salvati, printre care zeci de femei si copii, au fost spitalizati ca urmare a hipotermiei. Garda de Coasta greaca a precizat joi la pranz ca a salvat 900 de migranti in Marea Egee in ultimele 24 de ore. "Aceste tentative demne de lauda ale Garzii de Coasta de a salva refugiati pe mare sunt pe cale sa se transforme intr-o operatiune constanta de localizare si recuperare a unor refugiati inecati", a declarat ministrul grec al marinei civile, Theodoris Dritsas.

Citește și
imigranti -getty
Doua fetite siriene, de 4 si 5 ani, s-au inecat intr-un naufragiu, incercand sa ajunga din Grecia din Turcia
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Un numar de 368 de persoane au murit in acest an in timp ce incercau sa ajunga in Grecia dinspre Turcia, potrivit datelor Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM). Peste 500.000 de refugiati si migranti au intrat in Grecia ajungand pe una dintre insulele sale din ianuarie, tranzitand apoi spre Europa Centrala si de Nord in ceea ce a devenit cea mai mare criza umanitara de pe continent de decenii intregi. Afluxul a crescut si mai mult recent, in conditiile in care refugiatii incearca sa ajunga in Europa inainte de venirea iernii, traversand distanta scurta dintre Turcia si Grecia in ambarcatiuni supraaglomerate de mici dimensiuni

Dupa ce statele din Balcani au reusit sa organizeze trecerea migrantilor, blocajele s-au mutat la granita sloveno-austriaca

Dupa ce Serbia, Croatia si Slovenia au inceput sa ia masuri pentru a organiza fluxul de migranti ce vin in Europa pe asa-numita “ruta a Balcanilor”, blocajele ce s-au format anterior la granitele dintre ele s-au mutat acum la frontiera sloveno-austriaca, unde mii de persoane au petrecut noaptea de miercuri spre joi de ambele parti ale granitei, consemneaza agentia EFE.

Conform agentiei slovene de presa STA, dupa ce in cursul noptii au venit dinspre Croatia trei trenuri pline cu migranti, joi dimineata la ora locala 06:00 in tabara slovena de refugiati de la Sentilj se aflau 4.271 de migranti care asteptau permisiunea sa intre in Austria, cu obiectivul a-si continua mai departe calatoria catre alte state din vestul Europei, mai ales Germania. Cum aceasta tabara este plina, multi migranti au fost dusi in tabere improvizate si care nu sunt prevazute cu incalzire.Si de cealalta parte a frontierei, in zona localitatii austriece Spielfeld, circa 4.000 de migranti au dormit in corturi de campanie, de asemenea fara incalzire. Miercuri dupa-amiaza in acest punct se aflau circa 6.000 de persoane, dintre care numai 2.000 au fost transferate catre alte tabere din Austria.

In urma presiunilor Comisiei Europene, Serbia, Croatia si Slovenia au inceput sa colaboreze efectiv pe teren pentru a organiza fluxul de migranti, astfel incat sa se evite trecerea haotica a granitelor, iar guvernele de la Zagreb si Ljubljana au pus la punct un sistem de transport pe calea ferata ce permite trecerea rapida a refugiatilor din Croatia in Slovenia. Conform autoritatilor de la Ljubljana, in cursul zilei de miercuri si in noaptea care a urmat au ajuns in acest mod in Slovenia circa 15.000 de migranti.

Dar in timp ce aceste tari par sa fi reusit - cel putin pentru moment - sa se coordoneze, blocajele de la granita sloveno-austriaca arata ca acum deficientele de organizare apar in Austria, care in plus a anuntat marti, prin vocea ministrului de interne Johanna Mikl-Leitner, ca va ridica un gard la frontiera cu Slovenia. Ea nu a folosit termenul “gard”, ci eufemismul “bariere tehnice”, adaugand ca masura ar fi menita doar sa impiedice trecerea necontrolata a granitei, nu sa stopeze complet intrarea migrantilor, cum a facut Ungaria.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Inca 26 de migranti sunt dati disparuti. Ambarcatiunea lor s-a scufundat in apropierea insulei Lesbos
Inca 26 de migranti sunt dati disparuti. Ambarcatiunea lor s-a scufundat in apropierea insulei Lesbos

Cel putin 26 de imigranti ilegali au fost dati disparuti in apropierea insulei grecesti Lesbos, dupa ce ambarcatiunea lor s-a scufundat, a anuntat duminica paza de coasta greaca, citata de agentia Reuters.

Doua fetite siriene, de 4 si 5 ani, s-au inecat intr-un naufragiu, incercand sa ajunga din Grecia din Turcia
Doua fetite siriene, de 4 si 5 ani, s-au inecat intr-un naufragiu, incercand sa ajunga din Grecia din Turcia

O fetita siriana de cinci ani s-a inecat sambata si mai multi alti migranti sunt dati disparuti dupa naufragiul ambarcatiunii lor care incerca sa ajunga in Grecia din Turcia, informeaza agentia de presa elena ANA, citata de AFP.

Doua ambarcatiuni cu 450 de imigranti s-au scufundat in largul Libiei. Marinarii au reusit sa salveze doar 200 de persoane
Doua ambarcatiuni cu 450 de imigranti s-au scufundat in largul Libiei. Marinarii au reusit sa salveze doar 200 de persoane

Mediterana a cunoscut joi noi drame. Doua ambarcatiuni care transportau imigranti s-au scufundat in largul tarmurilor libiene. Una dintre ele avea la bord 400 de oameni, iar temerile sunt ca multi au pierit inecati.

Recomandări
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.