Austria a anuntat suspendarea Schengen si mobilizarea armatei la granite. "Existenta UE e pusa sub semnul intrebarii"

Ultima actualizare: 21-01-2016 07:02
militari austrieci la granita

Viena a anuntat in acest week-end masuri dure impotruva refugiatilor, in urma unei recente schimbari a politicii Germaniei

Cancelarul austriac Werner Faymann a anuntat intr-un interviu acordat revistei “Osterreich” ca acordul Schengen a fost “suspendat temporar” din cauza masurilor luate la granitele tarii sale. “Existenta Uniunii Europene este pusa sub semnul intrebarii”, a mai spus Faymann, care a dat vina pe “strucutrile complicate, care au impiedicat ca probleme importante precum valul de refugiati sau criza financiara sa fie rezolvate mai rapid”.

Guvernul de la Viena a implementat in ultimele zile masuri extrem de dure pentru monitorizarea azilantilor, intarirea sigurantei la frontiere si repatrierea refugiatilor. Duminica, ministerul austriac al Apararii a anuntat ca armata va fi mobilizata la granite pentru a-i opri pe refugiatii care vor sa tranziteze prin Germania, fara sa ceara azil acolo. Masura vine ca o reactie la schimbare de atitudine a Berlinului, care in ultimele zile a inceput sa respinga sute de refugiati.

Citeste si: Ce ar insemna disparitia Schengen. Juncker: "Pastrarea monedei euro nu ar mai avea sens"

“Oricine care vine la granitele noastre va fi controlat”, a mai spus Faymann. “Daca UE nu isi poate securiza frontierele externe, tot spatiul Schengen e pus sub semnul intrebarii. Fiecare tara va trebui sa-si controleze propriile granite nationale”, a conchis cancelarul de la Viena.

Austria le cere acum refugiatilor sa prezinte un act de identitate valabil si le refuza intrarea in tara celor care nu au dreptul sa ceara azil, vor sa ajunga in peninsula Scandinava sau au fost deja respinsi de autoritatile germane. De la inceputul acestui an, austriecii au respins 3.000 de imigrantri care nu aveau actele in regul, scrie politico.eu.

Vineri, si ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a declarat, dupa o intalnire la Bruxelles, ca frontierele Europei s-ar putea inchide iar acordul Schengen ar putea “intra in colaps”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO