Amnesty International: Femeile refugiate sunt tinte ale hartuirii sexuale in timpul exodului lor

18-01-2016 20:52


hartuiri sexuale

Femeile refugiate “risca agresiuni, exploatare si hartuire sexuala in timpul traversarii Europei”, isi exprima luni ingrijorarea ONG-ul Amnesty International, potrivit caruia aceste amenintari planeaza asupra lor “in toate etapele traseului lor".

Organizatia, care a adunat in Germania si in Norvegia marturii ale circa 40 de refugiate trecute prin Turcia si apoi prin Grecia, vorbeste despre “agresiuni fizice” si “exploatare financiara” sau de “presiuni care le incita sa aiba relatii sexuale cu calauzele, angajatii care raspund de securitate sau alti refugiati”.

“Toate aceste femei au spus ca se simt amenintate si in pericol in timpul periplului lor”, a adaugat ONG-ul intr-un comunicat.

Tirana Hassan, responsabila cu gestionarea crizelor in cadrul ONG-ului, sustine ca aceste femei “au riscat totul pentru a se pune in siguranta alaturi de copiii lor” dupa ce au trecut prin “oroarea razboiului in Irak si in Siria”. Insa “din momentul in care traseul lor incepe, ele sunt din nou expuse violentei si exploatarii, fara mare sustinere si nici protectie”.

Unele dintre femeile intervievate s-au simtit “in mod special amenintate in zonele si taberele de tranzit in Ungaria, in Croatia si in Grecia”, in timp ce altele au spus ca “a trebuit sa foloseasca aceleasi sali de baie si aceleasi dusuri ca si barbatii”.

“Trebuie facut mai mult” pentru ca femeile refugiate “sa fie identificate si sa fie propuse procese si servicii specifice, cu scopul de a le apara drepturile fundamentale si siguranta”, a dat asigurari Tirana Hassan, caracterizand drept “rusinos” faptul ca aceste femei “se afla inca in pericol pe pamant european”
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO