40% dintre germani vor ca Angela Merkel sa demisioneze din cauza politicii sale privind migratia

29-01-2016 12:05


Angela Merkel

40% dintre germani vor ca sefa guvernului federal Angela Merkel sa demisioneze din cauza politicii sale privind refugiatii, care a permis ca 1,1 milioane de solicitanti de azil sa ajunga in tara in 2015, relateaza vineri Reuters.

Angela Merkel, care s-a bucurat de un nivel record de popularitate la inceputul anului trecut, a devenit tot mai izolata in ultimele luni in conditiile in care membri ai blocului sau conservator au facut presiuni asupra ei sa adopte o pozitie mai dura in privinta solicitantilor de azil.

Raspunzand presiunii populare, conservatorii Angelei Merkel si partenerii lor de coalitie, social-democratii, s-au pus de acord joi asupra unor masuri de inasprire a regulilor privind azilul.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a anuntat joi seara ca tara sa va plasa Algeria, Marocul si Tunisia pe lista sa de “tari sigure”, inasprind conditiile de azil pentru cetatenii acestor tari.

“Acum, vom (...) inscrie in legea germana cele trei tari Maroc, Algeria si Tunisia ca tari sigure”, a declarat vicecancelarul german, lider al Partidului Social-Democrat, dupa o reuniune cu sefi ai altor doua partide ale coalitiei la putere, cancelarul Angela Merkel si Horst Seehofer, liderul Uniunii Crestin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Crestin-Democrate, partid al cancelarului german.

La incheierea intrevederii de la Berlin, cei trei lideri ai coalitiei au convenit, dupa mai multe saptamani de amanari, asupra unui nou set de masuri destinate sa limiteze numarul solicitantilor de azil in Germania, in timp ce tara a primit in 2015 aproximativ 1,1 milioane de migranti.

Aceste masuri “au fost decise si pot fi prezentate consiliului de ministri”, a precizat joi Gabriel.

Sondajul realizat pe un esantion de 2.047 de germani, pe care Insa l-a realizat intre 22 si 25 ianuarie, arata ca 45,2% dintre germani cred ca politica Angelei Merkel privind migratia nu reprezinta un motiv ca ea sa demisioneze. Practic, a fost prima data cand institutul de sondare a opiniei publice a intrebat votantii daca Merkel ar trebui sa demisioneze.

Un alt sondaj dat publicitatii vineri de Elector Research Group indica faptul ca sprijinul pentru blocul conservator al Angelei Merkel a ramas stabil la 37 de procente, fata de 42 de procente in septembrie, in timp ce SPD a stationat la randul sau la o cota de 24 de procente.

Sondajul crediteaza formatiunea de dreapta Alternative for Germany (AfD), care sustine o linie dura privind migratia, cu 11% din optiunile de vot ale germanilor.

Merkel se confrunta cu critici pentru pozitia sa privind migratia si din partea unor state UE, inclusiv a premierului italian Matteo Renzi, cu care se va intalni la Berlin in cursul zilei de vineri.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO