(P) Cine iti va plati pensia? Cateva motive ca sa nu te lasi pe mana statului
Este normal sa te intrebi cine iti va plati pensia, pentru ca daca ai analiza ce vine din urma, vei vedea ca situatia nu este deloc incurajatoare.
Sunt probleme mari in acest moment in sistemul de pensii de la noi, ca si in intreaga Europa, iar numarul pensionarilor este in crestere. Oficialii se gandesc la solutii in special in conditiile in care generatia "baby-boom" - numita la noi "a decreteilor" - va atinge varsta de pensionare. Asta in timp ce numarul celor aflati in plina varsta activa scade.
In 2008, raportul dintre persoanele de varsta activa (15-64 de ani) si cetatenii UE in varsta de 65 de ani si peste era de patru la unu. In Romania raportul pensionari - angajati este de 1,29 la 1 - potrivit celor mai recente date de la Ministerul Muncii.
Pana in 2060, acest raport va scadea drastic, iar impactul imbatranirii demografice este agravat de criza economica. Marea problema va aparea insa in perioada 2030-2035, cand vor iesi la pensie cele 2 milioane de persoane nascute intre 1967 si 1970 - decreteii - cei care acum sunt in puterea varstei - au 40-45 de ani - si care muncesc si platesc cotizatii de asigurari sociale luna de luna.
Pentru comparatie, numarul persoanelor care vor intra in campul muncii intre 2030-2035 cu greu va depasi un milion. Comisia Europeana a publicat in februarie 2012 o Carte Alba referitoare la pensii adecvate, sigure si viabile - in care recomanda tarilor membre sa mareasca varsta de pensionare, insa sa aiba in acelasi timp si conditii speciale pentru cei in varsta.
Este clar ca sistemele publice de pensii au probleme, iar in Romania deficitul acestui buget al asigurarilor sociale este din ce in ce mai mare. Asa ca cea mai buna decizie pe care o poti lua in acest moment este sa-ti asiguri viitorul prin mijloacele pe care le ai la dispozitie. Imbatranirea nu trebuie sa aduca dupa sine scaderea standardului de viata si la o dependenta financiara.
Toate acestea sunt obstacole care iti pot umbri frumusetea varstei. Totusi, imbatranirea nu trebuie sa aduca dupa sine scaderea standardului de viata.
Te poti asigura de pe acum de aceeasi independenta financiara chiar si dupa ce te retragi din activitate, cu planul propus de AXA Asigurari.
Daca te intrebi de ce sa iti faci o asigurare de viata cand ai putea foarte bine sa faci un depozit bancar sau o investitie oarecare cu aceeasi bani, raspunsul este simplu: este mai bine sa ai niste bani pusi deoparte pe care sa nu ii poti retrage cu prima ocazie cand te trezesti fara lichiditati.
In plus, diferenta dintre un depozit bancar si o asigurare de viata este ca in al doilea caz poti decide gradul de risc al investitiei tale (deci, teoretic, si pe cel de castig), iar banii adunati in cont nu iti pot fi luati prin executare silita.
Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca daca ti se intampla ceva rau, familia si cei dragi nu vor fi descoperiti din punct de vedere financiar.
In fond, totul este doar o chestiune de bani.
Senior, de la AXA Asigurari este o asigurare de viata care iti aduce, in acelasi timp, o modalitate eficienta de a economisi o parte din veniturile tale si de a beneficia de o pensie decenta.
Iti vei asigura, astfel, linistea la batranete, cu siguranta si independenta financiara.
Programul poate fi incheiat de orice persoana cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: asigurare de viata, Axa Asigurari, chestiune de bani,
Dată publicare:
02-04-2012 16:08