Analiza Dan Dungaciu: "Nu avem nicio garantie ca atacurile nu vor continua. Politica antiterorista a Europei se va schimba"

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Luni 12 Ianuarie 2015 06:57
Data publicarii: Vineri 09 Ianuarie 2015 19:26
Categorie: Charlie Hebdo

Expertul in securitate geo-strategica Dan Dungaciu a raspuns, LIVE, la Stirile PROTV de la ora 19, intrebarilor puse de Andreea Esca despre atacurile teroriste din Franta.

Specialistul a spus ca nu exista nicio garantie ca atacuri similare celor din Franta nu vor avea loc si alte tari europene, dar si ca acestea ar putea reprezenta doar inceputului unei confruntari mai ample.

"Din pacate nu avem nicio garantie ca ele nu vor continua. Senzatia mea este ca e punctul de plecare a unei confruntari mai ample si ca dificultatile, dincolo de cazul in sine, de aici inainte incep. In acest moment cred ca Europa trebuie sa treaca printr-o serie de intrebari si raspunsuri, probabil in genul celor prin care au trecut americanii dupa faimosul 9/11.

Intrebarea fundamentala a americanilor atunci a fost "de ce ne-au atacat?" Si doua au fost raspunsurile fundamentale: ne-au atacat pentru ca am gresit, pentru ca am avut o politica externa gresita in Orientul Mijlociu si sute de copii musulmani mor acolo din cauza proastei noastre gestiuni politice. Al doilea raspuns a fost mult mai dur - ne-au atacat mai degraba pentru ceea ce suntem, nu pentru ceea ce facem. Si daca ne-au atacat pentru ceea ce suntem, inseamna ca nu avem ce face", a spus Dungaciu.

Acesta si-a aratat convingerea ca strategia de aparare si cea antiterorista a Europei se va schimba, in urma seriei de atacuri din Paris.

"Daca maine am inchide reviste de genul Charlie Hebdo sau n-am mai face caricaturi ofensatoare, poimaine putem sta linistiti ca nu vor mai fi atacuri teroriste in Franta sau Europa?

Cu cine ne confruntam de fapt? Un raspuns gresit ar fi civilizatia islamica sau Islamul in general. Asta nu ar face decat sa dea apa la moara jihadistilor, care exact asta incearca sa le demonstreze concetatenilor musulmani care traiesc bine instalati in societatea europeana: ca europenii sunt impotriva Islamului.

Senzatia mea este ca politica de aparare a Frantei va trebui regandita, acest lucru nu se poate intampla decat in urma unei crize. De azi inainte politica europeana antiterorista am impresia ca se va schimba", a mai spus Dan Dungaciu.

Statul Islamic revendica atacul asupra Charlie Hebdo. Teroristii sustin ca vor comite atacuri in Marea Britanie si SUA
Statul Islamic revendica atacul asupra Charlie Hebdo. Teroristii sustin ca vor comite atacuri in Marea Britanie si SUA
VIDEO PROTVPLUS.RO
Charlie Hebdo
Recompensa de 200.000 de dolari oferita de un politician din Pakistan pentru asasinarea proprietarului Charlie Hebdo
Charlie Hebdo amana publicarea urmatoarelor numere: "Angajatii nu se simt pregatiti, au nevoie de timp"
Patru barbati au fost inculpati si incarcerati in Franta in legatura cu atentatele de la Paris
Atentate teroriste dejucate in Franta. Cinci persoane au fost arestate dupa ce politia a gasit un depozit de explozibili
Atacurile teroriste din Paris. Patru barbati au fost deferiti justitiei, pentru a fi inculpati
Drapelul Frantei, ARS in Afganistan. In Pakistan, la protestele contra Charlie Hebdo s-au alaturat si crestinii
Europol
Europol: In Europa traiesc intre 2.500 si 5.000 de musulmani radicalizati. Dejucarea unor atentate, tot mai complicata
Manifestatie antiislam, in Danemarca. David Cameron: "Sa acceptam ca revistele pot publica lucruri ofensatoare"
The Telegraph: Armele folosite de teroristi in atacurile din Franta, POSIBIL fabricate in Romania
Redactorul-sef Charlie Hebdo: De fiecare data cand facem un desen cu Mahomed sau Dumnezeu, aparam libertatea religioasa
Chérif Kouachi a fost inmormantat, la fel ca si fratele sau, intr-un mormant anonim
Manifestatii in Africa, Orientul Mijlociu si Rusia contra Charlie Hebdo. 7 biserici incendiate in Niger. "Veti ajunge in iad"