Un naufragiat afirma ca a plutit in deriva, in Pacific, timp de 16 luni. Cum a supravietuit

Dată publicare: 31-01-2014 12:06
Dată actualizare: 03-02-2014 06:57


naufragiu

Un barbat, a carui ambarcatiune a esuat pe un atol, in Pacific, sustine ca a plecat din Mexic in decembrie 2012, ca a plutit in deriva timp de 16 luni si ca insotitorul sau nu a supravietuit.

Barbatul, cu parul lung si barba, a fost descoperit joi, dupa ce ambarcatiunea sa, cu o lungime de sapte metri, echipata cu motoare fara elice, a fost reperata de locuitori pe atolul Ebon.

"Nu se afla intr-o stare fizica buna, dar se reface", a declarat pentru AFP Ola Fjeldstad, un student norvegian la antropologie care efectueaza cercetari pe atol, contactat telefonic.

Barbatul prezinta o tensiune arteriala scazuta, dar nu pare in pericol. El poate sa mearga.

"I-am dat multa apa, prinde putere", a spus Fjeldstad.

"Ambarcatiunea este foarte avariata, arata ca a stat mult timp pe apa", a adaugat el.

Naufragiatul, purtand doar lenjerie intima uzata, afirma ca a plecat din Mexic, catre El Salvador, in septembrie 2012, impreuna cu un insotitor, care a murit pe mare in urma cu cateva luni, in circumstante inca necunoscute. El ar fi parcurs peste 12.000 de kilometri.

Vineri erau cunoscute putine detalii despre periplul barbatului, care vorbeste doar spaniola. Numele acestuia ar fi Jose Ivan.

El ar fi supravietuit mancand testoase, pasari si peste si band sange de testoasa, atunci cand nu ploua.

Niciun articol pentru pescuit nu se afla la bordul ambarcatiunii, iar Ola Fjeldstad crede ca barbatul a fost nevoit sa prinda prada cu mana. O testoasa se afla la bordul, cand ambarcatiunea a ajuns la atol.

Barbatul a fost condus pe Insula Ebon, care face parte dintre Insulele Marshall, pentru a se intalni cu primarul Ione de Brum. Acesta a anuntat Ministerul de Externe, cu sediul in capitala, Majuro.

Jose Ivan urma sa fie transferat in capitala, dar singurul avion guvernamental capabil sa aterizeze pe Insula Ebon, un atol izolat, pe care exista o singura linie telefonica, fara Internet, este supus in prezent unor operatiuni de mentenanta. 

Sursa: Mediafax

Tags: curiozitati,


VIDEO PROTVPLUS.RO