PERLE la BAC, sesiunea de toamna. "Moromete ii lua pe toti la misto. Nu si-a batut capul cu scoala"
"Vitoria Lipan a plecat de-acasa, pentru ca nu primea iubire si mangaieri de la calul Bator. Sau pentru ca folosea toporul la muncile campului." Asta au inteles din "Baltagul" lui Sadoveanu unii absolventi de liceu, care dau in aceste zile bacalaureatul.
Nici opera lui Marin Preda n-a scapat de comentarii deosebite: "Moromete ii lua pe toti la misto" si - la fel ca si elevii nostri - "nu si-a batut capul cu scoala".
"-Ce-ai scris?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
-Tot ce mi-a trecut prin cap. Am inceput acolo sa povestesc din greu."
Iata cum a fost macelarit romanul Baltagul de Sadoveanu: "Sotul o lasase singura acasa pe Victoria si femeia nu intelegea pe unde umbla de atata vreme, asa ca a incalecat pe cal si a mers sa il caute. Victoria nu putea sa stea linistita, pentru ca calul Bator nu-i oferea iubire si mangaieri, la fel ca sotul ei. Ii era teama ca o sa-l prinda cu o femeie, dar l-a gasit mort."
"Baltagul este un fel de topor folosit si in zilele noastre pentru comiterea crimelor. Dupa acest topor a plecat Victoria Lipan, probabil ca avea nevoie de el pentru muncile campului sau ca sa taie lemne."
Nici romanul lui Marin Preda n-a scapat de interpretarile moderne: "Parerea mea e ca Ilie Moromete lua la misto pe toti pentru ca se credea superior din nastere. N-a avut nevoie de multa scoala si de aceea e idolul meu."
"Cele patru elemente de structura de la Morometii sunt cele patru volume. E un roman-fluviu si n-a incaput intr-o singura carte."
Pentru unii, literatura n-a fost o problema. Altii au ajuns si la eseu - s-au cerut minimum 600 de cuvinte. Iata ce apare intr-o teza: "N-am stat sa numar cuvintele, ca mai am putin timp, dar am inmultit cuvintele dintr-un rand cu randurile si mi-a dat 640. "
Cum stau tinerii nostri cu logica? Li s-a cerut sa comenteze un citat din Lucian Blaga, despre munca eficienta: "Eu din ce a zis Blaga n-am inteles nimic. O sa mai scriu o bucata de comentariu din Morometii in loc."
In fine, durere mare si la gramatica. Iata sinonimele pentru "a fermecat": a luat la vrajeala, a aburit, a tras in teapa.
In anii 20, un economist american laureat al premiului Nobel a aratat ca fiecare cent investit in educatie va aduce in timp un profit de 4 ori mai mare. Lipsa de investitii coerente ale statului roman in invatamant se reflecta acum in aceste perle... de cultura. Fara alta valoare decat de a demonstra, din nou, hibele din sistem.