Subiecte și bareme la Limba română la Bacalaureat 2022 - sesiunea de toamnă

2022, anul în care s-au prezentat la BAC cei mai puțini absolvenți de liceu din ultimele trei decenii
Agerpres

Examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă a început marți, 16 august 2022 cu proba scrisă la Limba și literatura română.

UPDATE: Subiecte și bareme la Limba română de la Bac 2022-sesiunea de toamnă

Subiect Limba română profil real

Barem subiect Limba română profil real

Subiect Limba română profil uman

Citește și
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

Barem subiect Limba română profil uman

UPDATE: Vezi rezolvarea subiectelor la Limba română de la Bac 2022 - sesiunea de toamnă. 

UPDATE: Vezi mai jos subiectele la limba română - profil real, de la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat. 

UPDATE: Potrivit absolvenților care au avut examenul la limba română la profil real, la subiectul 3 a picat o poezie de Mihai Eminescu (n.r. Luceafărul este opera studiată de majoritatea elevilor de liceu). 

Pentru cei care au terminat liceul la profil uman, la ultimul subiect a fost o cerință legată de opera lui Lucian Blaga. 

Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate pe edu.ro după ora 15.00, iar Știrileprotv.ro le va publica imediat ce elevii vor începe să iasă din sala de examen. 

Absolvenții claselor a XII-a care nu au promovat examenul la limba română în prima sesiune de Bac 2022, mai au o șansă pe 16 august.

Aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul naţional de bacalaureat (sesiunea august - septembrie).

Conform calendarului de Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă, absolvenții vor da prima dată probele scrise, și pe urmă probele orale, prin care se vor verifica competențele lingvistice într-o altă limbă de circulație, precum și cele digitale.

Amintim, că, în sesiunea de vară de la Bacalaureat 2022 s-au înscris 126.454 de candidați din promoția curentă și din alte generații. A fost cel mai mic număr de candidați înscriși pentru Bac din ultimii 30 de ani.

Programa la Limba română pentru Bac 2022

Examenul la limba și literatura română este o probă obligatorie indiferent de profilul liceului studiat. În schimb, materia diferă în funcție de profilul uman, tehnologic sau real.

Potrivit programei la Limba şi literatura română, publicată de Ministerul Educației, proba la limba și literatura română urmărește să evalueze competențele generale și specifice formate pe durata învăţământului liceal.

Examenul va fi structurat pe subiecte ce țin de literatura română și limbă și comunicare.

Ce autori trebuie studiați pentru sesiunea de toamnă de la Bac 2022

În programa de la limba română pentru Bac 2022 sunt incluși următorii autori:

• Mihai Eminescu

• Ion Creangă

• I. L. Caragiale

• Ioan Slavici

• G. Bacovia

• Lucian Blaga

• Tudor Arghezi

• Ion Barbu

• Mihail Sadoveanu

• Liviu Rebreanu

• Camil Petrescu

• G. Călinescu

Competențe de evaluat la Limbă și comunicare

La partea de limbă și comunicare se verifică cunoștințele absolvenților în ceea ce privește normele ortografice, otopeice, de punctuație, morfosintactice și folosirea adecvată a unităţilor lexico-semantice.

De asemenea, se evaluează și nivelul de constituire a mesajului: nivelul fonetic, nivelul lexico-semantic, nivelul morfosintactic, nivelul ortografic şi de punctuaţie și nivelul stilistico-textual.

Structura subiectelor la Limba Română de la Bac 2022, sesiunea de toamnă

În cadrul examenului la Limba și literatura română, candidații trebuie să fie capabili să redacteze un eseu liber, structurat sau un eseu argumentativ, în care să menționeze diferite noțiuni dobândite în timpul anilor de studiu ( curente literare/culturale, elemente de analiză tematică, structurală şi stilistică).

Proba scrisă la Limba și literatura română este compusă din trei subiecte, fiecare cu câte un grad diferit de dificultate.

Primul subiect are două subpuncte și presupune citirea unui text nonliterar, la prima vedere, și rezolvarea câtorva cerințe pornind de la informațiile din acest text.

Subpunctul A va avea cinci întrebări, iar răspunsul se va regăsi în textul dat. Subpunctul B presupune redactarea unui text argumentative pornind de la o idee regăsită în textul respectiv.

Al doilea subiect începe cu un text literar (epic, liric sau dramatic) și are o cerință referitoare la genul sau curentul literar în care se încadrează fragmentul, caracterizarea scurtă a unui personaj, prezentarea perspectivei narative, prezentarea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice, stabilirea rolului notațiilor autorului sau altă cerință de acest gen.

Cel de-al treilea subiect presupune scrierea unui eseu de minimum 400 de cuvinte pornind de la o opera a unuia dintre autorii canonici prevăzuți în program.

Punctajul subiectelor este următorul

Subiectul I - 50 de puncte

Subiectul II - 10 puncte

Subiectul III - 30 de puncte

Amintim, că, pentru a promova examenul de Bacalaureat 2022, candidații trebuie să ia minim 5 la fiecare probă, iar media finală trebuie să fie cel puțin 6.

Modele de subiecte la limba română la Bac 2022

Candidații care vor să se pregătească pentru proba la limba și literatura română de la Bac 2022 pot să descarce de la finalul articolului, modele de subiecte, atât pentru profilul uman, cât și pentru real.

De asemenea, pentru a se pregăti mai bine pot descărca și subiectele care s-au dau în sesiunea din vară de la Bac 2022.

Rezultate la Bac 2022 sesiunea de vară

În sesiunea de vară de la Bac 2022, rata de promovabilitate a fost de 75,2%, cea mai mare din ultimii 10 ani.

Cea mai mare rată de promovabilitate la BAC 2022, înainte de contestații, a avut-o județul Cluj.

În Cluj, aproximativ 666 de absolvenți au reușit să obțină medii între 9 și 9,40, iar alți 663 au luat medii între 8,50 și 8,99.

Rezultate Bac 2022 București - 83,2%

În ceea ce privește capitala, rata de promovabilitate a fost de 83,2%, cea cea mai mare înregistrându-se în 87,2% în sectorul 4, iar cea mai mică în sectorul 6,76%.

La polul opus față de Cluj se află județul Ilfov, cu un număr foarte mic de candidați înscriși, iar după contestații, 475 de absolvenți au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat 2022.

În ceea ce privește mediile, niciun candidat din Ilfov nu a reușit să obțină media 10, și doar 16 din candidații au avut medii între 9.50 și 9.99.

Articol recomandat de sport.ro
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
Citește și...
Calendar Bacalaureat - sesiune de toamnă 2022. A început proba la limba română
Calendar Bacalaureat - sesiune de toamnă 2022. A început proba la limba română

Candidații care nu iau examenul de la Bacalaureat 2022 în sesiunea din vară mai au o șansă să susțină examenele în sesiunea de toamnă 2022.

Recomandări
Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret
Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret

Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă, a fost împușcat și rănit ușor la ureche într-o tentativă de asasinat la un miting de campanie electorală în Pennsylvania.  

Spania - Anglia, marea finală de la EURO 2024. Duelul de la Berlin este LIVE, de la 22, pe PRO TV și VOYO. Echipele de start
Spania - Anglia, marea finală de la EURO 2024. Duelul de la Berlin este LIVE, de la 22, pe PRO TV și VOYO. Echipele de start

Spania şi Anglia se vor înfrunta în finala Campionatului European de fotbal - EURO 2024, duminică, pe Olympiastadion din Berlin, de la ora 22:00, în direct pe PRO TV și VOYO.

Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”
Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”

Donald Trump le-a mulțumit susținătorilor săi pentru „gândurile și rugăciunile” lor în a doua declarație publică de la tentativa de asasinat.