Ce spun elevii despre subiectele la Matematică și Istorie de la BAC. Selly, încrezător în lucrarea sa

Ultima actualizare: 24-06-2020 20:02

Peste 138.000 de elevi au susținut miercuri proba obligatorie a Bacalaureatului. Au dat examen la matematică sau istorie, în funcție de profilul liceului.

Iar subiectele i-au făcut pe mulți fericiți pentru că erau construite după principiul "pălărie într-un picior, ghici ciupercă ce-i", spun unii profesori.

Examenul a început la ora 9, iar subiectele de la istorie au fost foarte uşoare, spun candidaţii. Au avut, de pildă, la punctul doi, de numit voievodul Transilvaniei, acesta fiind menţionat în textul dat şi de scris numele domnului Ţării Româneşti, acesta fiind, la fel, menţionat în text. În plus, li s-a mai cerut să elaboreze un eseu despre politicile României din secolul 20.

La matematică, în schimb, părerile au fost împărţite. La liceul tehnologic Traian Vuia, de pildă, elevii au început să iasă din săli după o oră de la începerea examenului.

Elev: „Ne-am pregătit pentru ceva şi ne-a picat fix ce nu ne aşteptam. Adică au picat probleme cu radicali, cu logaritmi. Să sperăm că-l luăm, că se punctează toţi paşii şi toate metodele de rezolvare. 5-ul contează, ca după aia putem să le rezolvăm cu româna şi biologia.”

Elevă: „Mă aşteptat să fie puţin mai greu, dar a fost foarte bine. La mate cred că m-am pregătit cel mai mult.”

La matematică a susținut examenul de Bacalaureat şi vloggerul Selly. Exerciţiile i s-au părut mai uşoare decât parcarea maşinii. Grăbit, a lovit bordura cu o roată.

"N-au fost nici prea grele, nici prea uşoare. Le-am abordat pe toate, mă aştept la o notă foarte mare. Eu mereu mă aştept la mai greu, deci a fost mai suor decât mă aşteptam. Chiar dacă mie mi-a fost uşor să învăţ în pandemie, eu cred că pentru elevul român obişnuit, care nu are un părinte profesor cum am eu, a fost mai dificil să înveţe online, să intre la ore pe Zoom”, spune Selly.

Cu toate astea, subiectele nu au fost grele, spun profesorii de matematică.

Daniel Petriceanu, profesor de matematică: Din păcate examenul a fost pueril. Adică foarte foarte simplu, exact ca modelele pe care ministerul le-a pus pe internet, adică cele 20 de modele. Dacă vrei vă dovedesc, le rezolvă şi un copil de clasa a 8-a.
Reporter: Atunci care credeţi că a fost problema la cei care au ieşit să rezolve aproape nimic, în număr destul de mare?
Daniel Petriceanu, profesor de matematică: Nu e nicio problemă. Sunt vestnicii copii care nu învăţa nimic, ce să le facem.

La proba obligatorie a profilului s-au prezentat aproximativ 138.000 de candidaţi, iar peste 5.000 de elevi au fost absenţi. Dintre aceştia, 57 se află în izolare la domiciu, iar 5 au fost spitalizaţi sau în carantină şi vor da examenele în sesiunea specială COVID 19, care începe pe 6 iulie.

Niciun candidat nu a avut temperatură mai mare de 37,3 grade. În schimb, 105 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO