Targul auto de la Shanghai, locul unde s-au intalnit cei mai mari constructori de masini din lume. "Vedetele" editiei

Dată publicare: 21-04-2015 07:28
Dată actualizare: 24-04-2015 00:01


Masini super rapide, lumuzine de lux si autovehicule de familie, comode si economice - targul auto de la Shanghai le include pe toate.

Toti marii constructori auto din lume isi disputa si anul acesta o bucata din cea mai mare piata auto din lume. Totusi, si aici comenzile s-au mai imputinat, iar occidentalii trebuie sa faca fata unei concurente din ce in ce mai acerbe din partea companiilor locale.

Lamborghini Aventador s-a luptat pentru atentia vizitatorilor chinezi cu noul Ferrari 488 GTS, dar si cu super rapidul Ford GT. In joc au intrat si britanicii de la Jaguar, ce au prezentat la Shanghai noul model XF, un sedan de lux, pe placul prosperilor oameni de afaceri din China.

Bob Grace, manager Jaguar: "In urma cu doi, trei ani, ai fi putut spune ca aceasta este o piata unde majoritatea clientilor prefera sa calatoreasca pe bancheta din spate. In prezent, lucrurile s-au schimbat, iar oamenii ocupa din nou cu incantare locul soferului. Iar tehnologia din aceasta masina iti ofera o experienta extraordinara in acest sens."

Avand acelasi public tinta, americanii de la Ford au ales sa isi lanseze noul sedan Taurus la Shanghai si au anuntat ca vor deschide noi fabrici in China.

Desi in scadere, fata de anii precedenti, piata chineza isi pastreaza suprematia in sectorul auto. In 2014, chinezii au cumparat aproape 24 de milioane de autovehicule, peste Statele Unite si Europa.

Yale Zhang, analist: "Incetinirea cresterii economice va afecta cresterea segmentului de masini premium. Vanzarile celor de la BMW au inceput sa scada, la fel si cele ale Audi si Mercedes."

Singurul segment care a sfidat tendinta este cel al masinilor prietenoase cu mediul, ce au inregistrat o crestere in primele trei luni ale anului. Nu este de mirare, asadar, ca tot mai multi constructori si-au adus la Shanghai masini hibride. Un exemplu este noul BMW x5 x Drive 40.

Ian Roberston, manager BMW: "Suntem de parere ca vehiculele prietenoase cu mediul isi vor consolida in viitor locul pe piata."

Constructorii chinezi, sufocati pana acum de concurenta strainilor, incep sa recastige in popularitate, in special in sectorul masinilor de teren si de familie.


VIDEO PROTVPLUS.RO