Poliție: radarele ascunse au scăzut drastic numărul accidentelor. Aleșii le vor interzise
Radarele ascunse după tufe sau montate pe mașini neinscripționate pot deveni istorie. Un proiect legislativ avizat deja de Comisia Juridică a Senatului le dă liber vitezomanilor pe șosele.
Proiectul, care mai are nevoie de votul parlamentarilor, spune că toate radarele Poliției, fixe sau mobile, trebuie să fie semnalizate, unele inclusiv cu indicator rutier și amplasate la vedere.
Până acum, pe autostradă şoferii goneau în viteză nebună, fără să ştie că pe pasarelă sau într-o maşină trasă pe dreapta era un radar. Situaţia se va schimba, dacă Parlamentul va vota iniţiativa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Radarul pus la o distanţă de 2 kilometri faţă de echipajul care opreşte efectiv şoferii vitezomani va dispărea. După intrarea în vigoare a noilor prevederi, echipajele vor fi nevoite să stea la o distanţă de 10 metri unul faţă de celălalt.
Şi echipajele care folosesc radare de tip pistol trebuie să stea cu ele la vedere. Mai mult, poliţiştii trebuie să rămână lângă maşină şi să ţină dispozitivul în mână, astfel încât să fie văzuţi de şoferi.
Șofer: ”Foarte bine . să stea cu ele la vedere, să nu mai stea pitit la pândă. Să iasă în trafic, aşa nu mai fac două ore când traversez Bucureştiul."
Poliţiştii cred însă că şoferii nu vor mai fi atât de responsabili în trafic, dacă dispare elementul surpriză. În zonele în care există radare ascunse, spun ei, în ultimii ani a scăzut drastic numărul de accidente rutiere.
Cristian Andrieș, Direcția Rutieră: "Având în vedere faptul că viteza rămâne una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere, poliţiştii utilizează aparatele de depistare şi constatare a celor care încalcă regimul legal de viteză în special, în zonele cu risc ridicat de producere a accidentelor pe acest fond."
Dacă poliţiştii vor folosi maşinile neinscripţionate şi după intrarea în vigoare a noilor prevederi, ar putea fi sancţionaţi. Iar procesul verbal de contravenţie va deveni nul.