De la sfarsitul lunii iunie am putea avea o noua lege pentru polita RCA. Ce beneficii le aduce aceasta soferilor

08-05-2016 18:37

Apar modificari pentru asigurarea auto obligatorie, celebra polita RCA. In viitor ar putea fi platita in rate lunare, soferii vor avea dreptul sa ceara suspendarea ei si chiar sa primeasca o masina la schimba, cand o repara pe a lor.

Noutatile au fost negociate deja de companiile de asigurari, service-uri si dealerii auto. Noua lege RCA urmeaza sa fie dezbatuta in Parlament pana la finalul lunii iunie.

Legea RCA a fost discutata de service-uri, dealeri si asiguratori si prevede modificari importante.

Principiul inchirierii unei masini pe perioada in care automobilul dvs se afla in service este aplicat de multa vreme in vestul Europei. La noi va fi o noutate. Astfel potrivit proiectului de lege al RCA veti primi o masina la schimb de aceeasi clasa sau o clasa inferioara pe o perioada de maximum 14 zile.

Atat dureaza in medie o reparatie in Romania, iar pentru o perioada mai lunga firmele de asigurari nu ar avea bani.

Alta modificare va ofera posibilitatea sa achitati polita in 12 rate. Exista insa penalitati de 0,2 la suta pe zi.

Cristian Muntean, reprezentantul service-urilor independente: "Iar daca asiguratul refuza plata acelor rate masina va fi scoasa la licitatie si vanduta de catre asigurator."

Noua lege RCA va permite si suspendarea politei. Pe de alta parte dealerii si importatorii de masini au solicitat ca legea sa le permita soferilor sa-si poata repara masinile in orice service acreditat de Registrul Auto Roman.

Marius Tudor, reprezentant Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme: "Fara niciun fel de restrictii sau constrangeri din partea asiguratorului."

Firmele de asigurari cer introducerea in legea RCA a acordarii despagubirilor morale in baza unor puncte de trauma. O mana rupta ar costa 24.000 de lei, o mana amputata din umar 168.000 de lei.

Florentina Almajan, reprezentantul UNSAR: "Propunerea legislativa stabileste doar un cuantum al despagubirilor pentru daunele morale, nu valoarea totala a despagubirilor pentru vatamarea corporala sau deces."

Adica daunele materiale vor fi stabilite separat si raman la plafonul de 5 milioane de euro. Ultimul cuvant il va avea Parlamentul care ar trebui sa dezbata legea RCA pana la sfarsitul lunii iunie.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO