AeroMobil, cea mai noua versiune de masina zburatoare, la Salonul auto de la Monaco. Ce distanta poate sa parcurga in aer
O companie slovaca a prezentat, la salonul auto de la Monaco, cea mai recenta versiune a sa de "masina zburatoare". Vehiculul are un motor hibrid, cu propulsie electrica si carburant, iar cand nu zboara, isi strange aripile ca o insecta.
Puteti sa-l comandati inca de anul acesta, dar nu este pentru oricine. In functie de dotari, costa intre 1,2 si 1,5 milioane de euro, iar pentru "modul avion" aveti nevoie de licenta de pilot.
"AeroMobil"-ul - cum l-a botezat constructorul - are o autonomie terestra de 100 de kilometri, la o viteza maxima de 160 de kilometri pe ora. Dureaza aproximativ trei minute pana isi desface aripile si se transforma intr-un avion usor. Dupa ce decoleaza, poate parcurge, in aer, o distanta maxima de 750 de kilometri, la o viteza de croaziera de 260 de kilometri pe ora.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Juraj Vaculik, director general AeroMobil: "Poti sa-l folosesti ca pe o masina obisnuita, asa ca poti sa-l parchezi in garaj si sa-l conduci legal pe drumurile publice. Bineinteles, ai nevoie de un permis de conducere valid. Daca vrei sa-ti iei zborul, vehiculul se transforma intr-un avion, dar ai nevoie, in acest caz, de licenta de pilot."
La bord exista aparatura electronica si echipament pentru zbor si, la fel ca in cazul avioanelor usoare, pentru AeroMobil este necesar si un plan de zbor.
Juraj Vaculik, director general: "Din pacate, deocamdata nu este permis de lege sa decolezi de pe autostrada, ceea ce ar fi grozav, ca in filme. In lume exista numeroase aeroporturi mici sau aerodromuri private pe care le poti folosi pentru decolare. Pana la acestea, exista sosele sau cai de acces, asa ca vei gasi o posibilitate de a ajunge pe cale terestra intr-un loc de unde poti sa decolezi."
Precedenta versiune a lui AeroMobil a facut senzatie in 2014, la Viena. Anul urmator s-a prabusit in momentul aterizarii, dupa un zbor de incercare. La bord se afla chiar inventatorul, Stefa Klein, care a scapat nevatamat din accident. Compania constructoare sustine ca, intre timp, a perfectionat mult AeroMobilul.
Simon Rooms, director tehnic AeroMobil: "Este echipat cu sisteme de siguranta, asa ca este sigur atat la sol, cat si in aer. Are o colivie din fibra de carbon, din gelul folosit la super-masinile moderne, care asigura protectia pasagerilor. Are, de asemenea, airbag-uri si o parasuta pentru situatii de urgenta."