Marturisirile capitanului Comandoului care a descins peste teroristii de la Bataclan: "Am descoperit un iad pe pamant"

Ultima actualizare: 23-11-2015 01:08
jeremy comando

Atunci cand fortele speciale franceze au descins in sala de concerte din Bataclan, Paris, vineri, au gasit sute de oameni intinsi pe podea, sange peste tot si o liniste stranie.

Jeremy, capitanul comandoului , a dezvaluit intr-un interviu pentru NBC News detalii despre cum a decurs operatiunea. Printre dezvaluiri se numara:

- agentii au trebuit sa ignore gemetele ranitilor pentru a-i gasi pe teroristi
- jihadistii s-au identificat drept "soldati ai califatului"
- "negocierile" cu atacatorii au inclus "cereri politice clasice" despre operatiunile franceze din Siria
- negocierile au fost o scuza pentru a castiga timp sa ucida nevinovati

"Am descoperit un fel de iad pe pamant. Nu era niciun sunet. Nimeni nu tipa. Nimeni nu misca pentru ca se temeau de teroristi", a povestit Jeremy, care si-a protejat infatisarea cu o cagula in timpul interviului.

Politistii care ajunsesera primii la locul faptei reusisera sa impuste mortal un terorist, insa alti doi erau la etajul 2, unde tineau ostatici intr-o camera.

Echipa lui Jeremy - BRI - a mers sistematic din camera in camera, ignorand cererile celor raniti, ceea ce a fost "brutal", a precizat el. "Multi oameni ne cereau sa-i ajutam pentru ca erau raniti, sangerau, dar trebuia sa-i refuzam pentru a-i gasi pe teroristi. A fost greu pentru barbatii din echipa", a spus Jeremy.

Cei doi teroristi s-au numit soldati ai califatului si se ascundeau dupa o mica usa de lemn. Atunci cand BRI s-a apropiat, unul dintre ei a strigat sa ramana pe loc. "Am incercat sa vorbesc cu ei si mi-au spus ca vor sa negocieze. Am zis ok, dati-mi un numar de telefon", a continuat Jeremy. El a spus ca au urmat in jur de 5 convorbiri "foarte scurte", in timpul carora s-au facut cereri "politice clasice" despre interventia Frantei in Siria.

"Nu a fost chiar o negociere. Au vrut doar sa se pregateasca pentru asaltul final. Nu au vrut sa negocieze nimic", a mai spus Jeremy.

Timpul era critic, asa ca fortele speciale au impins usa de lemn, moment in care teroristii au deschis imediat focul. Un soldat a fost ranit usor. In ciuda ploii de gloante, BRI nu a tras pentru ca au vazut inauntru in jur de 20 de ostatici, a explicat Jeremy.

Ulterior, un atacator s-a aruncat in aer, iar cand al doilea a incercat sa faca acelasi lucru a fost impuscat. Fortele speciale s-au indreptat apoi spre ostatici, iar Jeremy spune ca unii dintre ei erau atat de speriati incat nu voiau sa iasa din ascunzatorile lor.

"Este foarte dificil sa adorm acum, cu toate amintirile despre ce s-a petrecut in teatru", a marturisit Jeremy.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO