Un austriac ii invata pe nevoiasi reteta integrarii in societate

Ultima actualizare: 07-11-2013 00:01

"Nu-i da peste celui pe care vrei sa-l ajuti, invata-l sa pescuiasca!". Dupa aceasta zicala se ghideaza un austriac stabilit in Romania, care ii invata pe nevoiasi si pe cei care traiesc in comunitatile de rromi, reteta integrarii in societate.

Ii stimuleaza prin munca si prin educatie, iar cand ajung la un anumit punctaj, primesc in schimb, un acoperis deasupra capului. A venit in Romania in urma cu 20 de ani sa le dea o mana de ajutor oamenilor nevoiasi si n-a mai plecat. A vazut ca poate schimba mentalitati si s-a pus pe treaba. Si-a infiintat o fundatie, iar ca sa stranga bani parcurge lunar peste 1000 de km pana acasa in Austria de unde vine cu ajutoare pentru cei de aici. Cand nu este pe drumuri, imbraca salopeta de muncitor si pune mana pe lopata si tarnacop. El este domnul Gherhard sau Mosu, cum ii zic localnicii.

Spune ca nu ajuti oamenii doar daca le dai, ci trebuie sa le si ceri ceva in schimb. Asa se face ca a cumparat in localitatea Ikar, langa Cluj, 2 hectare unde construieste locuinte sociale pentru comunitatea de rromi de acolo, insa cot la cot cu ei. A construit deja 6 case. Insa doar cine ajunge la 10 mii de puncte intra in posesia unei locuinte. Pentru un un sant sapat de pilda primesti 30 de puncte. Dublu primesti daca pui umarul, o zi intreaga, la ridicarea unei case.

Asa cum a facut de pilda si cu Alex. L-a luat de la casa de copii pe cand avea doar 10 ani si i-a oferit un camin. Acum este profesor la un colegiu din Turda, iar timpul liber si-l dedica copiilor din comunitatea de rromi pe care ii invata sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca. Austriacul are planuri mari, in urmatorii doi ani vrea sa modernizeze micul cartier din Ikar unde va mai construi inca 50 de case.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO